Осъдиха Оскар Писториус на 5 години затвор за убийство
Осъдиха Оскар Писториус на 5 години затвор за убийство / снимка: БГНЕС

Южноафриканският лекоатлет и параолимпиец Оскар Писториус бе осъден на пет години затвор за убийството на приятелката си Рийва Стийнкамп. Освен това той получи три години условно за незаконно притежание и използване на огнестрелни оръжия.

"Оскар Писториус бе признат за виновен в убийство и осъден на пет години затвор", заяви съдията Токозиле Масипа. Семейството на Рийва Стийнкамп изрази задоволство от присъдата. Самият Писториус се разплака, след като Масипа обяви решението.

Вижте видео в Gong.bg

Миналата година на 14 февруари Писториус застреля своята 29-годишна приятелка Рийва Стеенкамп с четири изстрела в собственото им жилище, като пред властите заяви, че я влез за крадец, който се промъкнал в банята му.

Писториус се изправи пред съда по четири обвинения, които включваха убийство и няколко случая на неправомерна употреба на оръжие. По три от последните Писториус бе оправдан, като бе намерен за виновен единствено за стрелба под маса в претъпкан ресторант в Йоханесбург.

Писториус е шесткратен шампион на Параолимпийски игри и сребърен медалист от Световното първенство по лека атлетика през 2011 г. в щафетата на 4х400 метра.