Жителите на Каспичан решават на референдум да има или не инсинератор в града
Жителите на Каспичан решават на референдум да има или не инсинератор в града / снимка: Dariknews.bg, Дарик Шумен
Жителите на Каспичан решават на референдум да има или не инсинератор в града
75658
Жителите на Каспичан решават на референдум да има или не инсинератор в града
  • Жителите на Каспичан решават на референдум да има или не инсинератор в града

Референдум се провежда днес в Каспичан, като целта е жителите на града да решат дали да бъде построен инсинератор за изгаряне на отпадъци. Жителите на града отговарят с „да" или „не" на въпроса: „Да се забрани ли изграждането и експлоатацията на инсталации за изгаряне на отпадъци на територията на град Каспичан?"

До референдума се стигна, след като гражданите изразиха притесненията си от инвестиционно намерение за изграждане на инсинератор на място, намиращо се съвсем близо до първите жилища в града.

Намерението е на частна фирма и датира от преди две години. Тогава по време на общоградско събрание евентуалният инвеститор обясни, че технологията по обезвреждане на отпадъци, която смята да използва не крие рискове. Жителите на града обаче изразиха притеснението си, че инсинератора създава риск от замърсяване на околната среда.

През миналата година Шуменският административен съд отхвърли депозирани жалби срещу издадената от РИОСВ-Шумен оценка за въздействието на околната среда, определяйки, че оценката е издадена в рамките на правомощията на екоинспекцията, а мястото определено за изграждане на съоръжението е извън територията на защитени зони. Последва и решение на местния парламент в Каспичан за нецелесъобразност за изграждане на такова съоръжение.

„Решението няма силата на законодателно решение, затова за да бъдем сигурно какво искат гражданите, провеждаме референдум", заяви кметът на Каспичан Милена Недева, която също гласува по-рано днес. По думите й допитването е единствения начин, предвиден от законодателя, гражданите да кажат, какво да се случва да тяхна територия.

Общо 6 секционни комисии работят днес в Каспичан, като изборния процес ще приключи в 19:00 ч. От Общинската избирателна комисия заявиха, че към момента няма сигнали за нарушения на процедурата и че референдумът протича спокойно.

За да се зачете резултатът от референдума трябва да гласуват минимум толкова хора, колкото са гласували на последните избори за общински съветници - 1560 души.

Резултатът от референдума е задължителен за всички институции. Отмяната на взетото от референдума решение може да стане само с ново допитване.

Други новини от Шумен