Започна строителството на модерна сграда за Факултета по фармация
Започна строителството на модерна сграда за Факултета по фармация / МУ Варна

С тържествен водосвет и символична първа копка започнаха строителните дейности за изграждане на нова сграда за Факултета по фармация към Медицински университет – Варна. Проектът се реализира благодарение на спечелените от висшето учебно заведение средства по ОП „Региони в растеж“.

„Изключително съм щастлив днес, шест години след като Народното събрание взе решение за разкриване на факултета по Фармация към МУ-Варна, да започнем реално строителството на неговата сграда. Убеден съм, че за срок от 2 години сградата ще бъде напълно готова и въведена в експлоатация. Тук бъдещите медици ще могат да получават такова образование, което по нищо да не отстъпва на колегите им от водещите европейски страни“ - акцентира Ректорът на медицински университет – Варна, Проф. д-р Красимир Иванов.

Изграждането на нова, модерна 9-етажна сграда за Факултета по фармация в морската столица е част от мащабната програма на МУ-Варна за обновление на базата на университета, която се реализира съвместно с ръководството на УМБАЛ „Света Марина“. Университетски медико – дентален център, нов онкологичен център с 3 линейни ускорителя, единият с възможност за радиохирургия и уникална лаборатория по костно – мозъчни трансплантации, предстои да бъдат открити във Варна.

„По този начин Варна, Медицинският университет и Университетската болница ще се превърнат в най-високотехнологичната и най-голямата учебна, научна и преподавателска  медицинска структура в България“, каза още Проф. Иванов.

„Щастлива съм днес, заедно с вас да открия строежа на нашият нов дом“, каза Проф. Диана Иванова, Декан на Факултета по фармация в МУ-Варна, след което счупи бутилката с  шампанско.

На събитието присъстваха Иван Портних – кмет на Община Варна, Димитър Чутурков – Заместник-областен управител, Петя Проданова - кмет на "Приморски", Ванухи Аракелян – председател на Варненския апелативния съд и др.