Фондация Яворов с нов проект
Фондация Яворов с нов проект / DarikNews.bg

59 са проектните предложения, които до този момент са подадени към Сдружение с нестопанска цел „МИГ Чирпан". По 42 от тях вече има сключени договори.
Сдружението е създадено през 2011 година, а целта му е осъществяване на обществено полезна дейност, обясни изпълнителният директор Деляна Николова.

То има сключен договор с Държавен фонд земеделие и Министерството на земеделието и храните за безвъзмездна финансова помощ по мярка 431 от „Програма за развитие на селските райони 2011 - 2015 година" в размер на 3 150 000 лева.
Общата стойност на сключените до момента договори е 2 990 180 лева.

Идеята на самата програма е да бъдат създадени местни общности, които да покажат какъв интерес и нужди имат.

„Най-голям интерес има към мярка 312 за създаване и развитие на микропредприятия. По нея са одобрени 12 проекта. Един от тях е за закупуване на рентген за Медицинския център в Чирпан. Има проект за изграждане на автосервиз с магазин и център за технически прегледи, както и за оборудване за работилница за ръчен хляб", разказа Николова.

Има спечелен проект в село Зетъово. Чрез него ще бъде закупена мобилна сцена за селото, на която ще се провежда ежегодния празник и по този начин ще бъдат съхранени народните традиции.

Спечелен проект има и от Фондация „Яворов". Той е на стойност 48 хиляди лева. В него са включени издаване и закупуване на техника и оборудване за новия офис на фондацията.
В рамките на проекта ще бъдат издадени публицистиката и писмата на Яворов, както и два сборника от научни конференции.