Кандидатите на АБВ подариха телевизор на отделението по хемодиализа
Кандидатите на АБВ подариха телевизор на отделението по хемодиализа / снимка: Пресцентър АБВ

АБВ подари 32-инчов широкоекранен телевизор на отделението по хемодиализа в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов". Телевизорът е закупен с лични средства на кандидатите за народни представители. В разговор с д-р Маргарита Велкова, началник ц-р Хемодиализа във Велико Търново, водачът на листата във Великотърновска област адвокат Николай Илчев изрази личното си възхищение от високия професионализъм на всички лекари и медицинския персонал на отделението. "Тези хора са героите в съвременното общество, които въпреки тежките условия на работа изпълняват своя професионален и човешки дълг. Надяваме се, че с този малък човешки жест ще облекчим престоя на всички лекуващи се в отделението", коментира юристът.

Здравеопазването е един от основните приоритети в програмата на младата лява партия. АБВ предвижда въвеждането на безплатно здравеопазване на децата, техните майки и бременните, подобряване на профилактиката, както и обвързването на държавното платено обучение с ангажименти към българското здравеопазване.  Освен това АБВ настоява за във всеки планов регион- поне по една високотехнологична болница, във всеки областен център поне по една многопрофилна болница, а в средните и малките населени места- центрове за доболнична помощ.

Корупцията и сивата икономика са основните проблеми, които вълнуват гражданите от Великотърновска област, смята водачът на листата Николай Илчев. По думите му при всички срещи с различни хора, от различни населени места, професионални гилдии, статут и възраст, това са двете теми, които задължително присъстват, независимо от категорията на избирателите. Според него, това са проблемите, които съпътстват прехода от последните 25 години и остават нерешени. „Във всички държави около България, дори не говорим за тези от Западна Европа, а нашите съседи, вече има присъди, издадени за корупционни практики”, добави той. Това е причината, част от програмата на ПП АБВ да предвижда създаването на Агенция за борба с корупцията по високите етажи на властта. Идеята е тя да бъде максимално и еднакво отделена от всички институции.

Според представителите на листата на АБВ един от важните национални приоритети е възраждането на българското село. Програмата на партията предвижда въвеждане на таван за субсидиите на земеделските производители, за да може от тях да се възползват и стопаните с малки ферми и зеленчукопроизводителите. Субсидирането само на големите арендатори е една от причините за обезлюдяване на българските села, смятат от партията. Илчев определи предизборната кампания в региона като бодра и направена с малко средства. Той посочи, че избирателите, които се интересуват от политическата платформа на АБВ са на възраст между 20 и 50 години, каквато е възрастта на кандидатите от листата.