Ще актуализират бюджета на Здравната каса със 100 млн. лв.
Ще актуализират бюджета на Здравната каса със 100 млн. лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ще актуализират бюджета на Здравната каса със 100 млн. лв.
75085
Ще актуализират бюджета на Здравната каса със 100 млн. лв.
  • Ще актуализират бюджета на Здравната каса със 100 млн. лв.

Нова актуализация на бюджета на Здравната каса ще има и тя ще бъде в рамките на 100 млн. лв. Това съобщи представителят на пациентите в надзорния съвет на здравноосигурителната институция Петко Кенанов след поредното заседание на съвета, свързано с парите за здраве. Още днес искането за актуализация е изпратено към Здравното министерство, добави Кирил Ананиев, който е председател на надзорния съвет. Той уточни, че парите за актуализацията ще се осигурят от наличните в сметки на касата от 2013-а година и няма да засегнат държавния бюджет. Ананиев успокои още, че до мерки, като мораториум на включването на нови лекарства в Здравната каса, за какъвто се заговори, няма да се стигне.

Днес искането за нова актуализация на бюджета на Здравната каса, този път със 100 млн. лв., е било внесено в Здравното министерство, съобщи Кирил Ананиев и уточни:

„Като всички 100 млн. лв. отиват за здравно-осигурителни плащания. От тях 50 млн. лв. ще бъдат за болнична помощ, 25 млн. лв. ще бъдат за лекарства за домашно лечение, 15 млн. лева за онкологията и 10 млн. лв. за медицински изделия".

Ананиев е убеден, че тези средства ще стигнат Здравната каса да покрие разходите си за 2014 година. Той отбеляза, че се очакват и още 75 млн. лв., надсъбрани от здравни вноски тази година. 100-те милиона, с които ще се актуализира бюджетът на Касата, не засягат държавния бюджет. Това били спестени пари от различни пера в здравноосигурителната институция, посочи още председателят на съвета.

„Тези 100 млн. лв. са остатък от средствата към 31 декември 2013 г., които се явяват като наличност не от бюджета, а от цялостната дейност - приходи, разходи и накрая са останали тези средства. Не засяга трансфери от централния бюджет към бюджета на Националната здравноосигурителна каса", обясни Ананиев.

От Надзорния съвет успокоиха, че сценарий с мораториум на включването на нови лекарства в касата е много малко вероятен.

„Никакъв мораториум не може да прави НЗОК, това е работа на Народното събрание. Това е становище на една от дирекциите като възможна мярка, когато някаква дейност се намира в кризисна ситуация", обясни още той.