По-скъпият ток ще намали дупката в НЕК с по-малко от 200 млн. лв.
По-скъпият ток ще намали дупката в НЕК с по-малко от 200 млн. лв. / снимка: БГНЕС

Ако евентуалната газова криза продължи около 20-30 дни, страната ни може да се справи без сериозно спрените доставки да се отразят на бизнеса и битовите потребители. Това заяви енергийният министър Васил Щонов. Той бе категоричен, че в момента топлофикационните дружества се запасяват с мазут. Водят се преговори с гръцката страна за реверсивната газова връзка, която може да осигури на страната ни до 3 млн. кубически метра газ дневно.

В Чирен продължава да се нагнетява газ, като към вчерашна дата хранилището е било запълнено на 80 процента или 440 млн. куб. м. Проблемът в Чирен не е в това колко е пълно хранилището, а че не може да се източи този газ достатъчно бързо, каза Щонов. По думите му по-голямата запълняемост на хранилището в момента ни застрахова само в случай че евентуална газова криза продължи повече от 120 дни. Според оценките шансът подобна криза да продължи повече от 120 дни е много нисък.

Само 200 млн. лева от дупката в НЕК ще бъде компенсирана с увеличението на цената на тока с близо десет на сто, обясни още енергийният министър Васил Щонов. По думите му, в момента се работи по предоговаряне на договорите с американските централи в Маришкия басейн и възобновяемите източници.

Дупката е 1 млрд. лв. и увеличението на цената на тока ще компенсира по-малко от 200 млн. лв., каза Щонов по повод дефицитите в енергетиката. "Останалото ще се компенсира от други мерки - по-ефективно управление на предприятията и преговори за тези дългосрочни договори за изкупуване на енергията. Относно цената на тока - нека гледаме стъпка по стъпка", каза Щонов, а на въпрос кога ще бъде следващата стъпка препрати за отговор към енергийния регулатор.

Васил Щонов обясни, че остраняваненто на Иван Генов като ръководител на АЕЦ Козлодуй се налага заради нуждата от "по-ефективно управление на централата". На въпрос дали НЕК се управлява по-добре от атомната електроцентрала, след като към момента ръководството му запазва поста си, Щонов отговори: "Разглеждаме дружествата едно по едно. Вие знаете, че НЕК е една разплащателна кутия".