Благодарение на ГЕРБ досега от европейската солидарност в страната ни са влезли 24 млрд. лв.
Благодарение на ГЕРБ досега от европейската солидарност в страната ни са влезли 24 млрд. лв. / снимка: Пресцентър ГЕРБ

„БСП реално не желаят да управляват в момента, защото разсипаха държавата, минаха като скакалци през поле и няма нищо за крадене! Сега само имитират, че искат властта". Това заяви третият в листата на ГЕРБ с кандидати за народни представители Евгени Стоев. „Ако имаше какво още да откраднат нямаше да подадат оставка", убеден е Стоев. По думите му сега ГЕРБ трябва цял мандат отново да гради и да стабилизира финансово държавата, едва тогава левите отново ще добият апетит към властта. След управлението на кабинета „Орешарски" държавата е в колапс, категоричен е икономистът Евгени Стоев. „Приходите са с 1 млрд лв. по-малко. Контрабандата расте. Има пълна делегитимация и деинституционализация на държавата и на всички структури", каза кандидатът на ГЕРБ. Фалитът на Здравната каса, на КТБ, необезпечените договори в агенция „Пътна инфраструктура" за 700 млн. лв., задълженията на НЕК с 3 млрд. лв. са все последици от  управлението на предишното правителство.

„За разлика от това ние винаги сме се държали национално отговорно и никога не сме се отделяли от единствения път, а той е европейското развитие на България", заяви кандидат-депутатът на ГЕРБ. „Това е посочено и в абревиатурата на партията - Граждани за европейско развитие на България. Така че ние не мръдваме и милиметър от това развитие", допълни Стоев. Досега от европейската солидарност в страната са влезли 24 млрд лв. за инфраструктура, за социалната и образователната сфера, здравеопазването, земеделието, припомни той. И този факт се дължи на партия ГЕРБ, която успя да деблокира всички спрени заради тройната коалиция европейски фондове. За следващия програмен период 2014 - 2020 отново ГЕРБ са предвидени 32 млрд лв.  отново за икономически растеж, младежка заетост, развитие на регионите, селското стопанство. „Благодарение управлението на предишното правителство обаче парите са спрени и аз прогнозирам нулева не само 2014-а, но и 2015 година. И ние пак ще се мъчим да догонваме Европа и всяко едно евро, което ни дават от европейската солидарност - да го привлечем", каза кандидатът за народен представител.

Според Евгени Стоев ИМА НАЧИНИ СРЕДСТВАТА ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ ДА СТИГНАТ ДО ВСИЧКИ ХОРА. „През първите две години от управлението на ГЕРБ ще санираме половината от панелните жилища по линия на програмите за повишаване на енергийната ефективност. Със смяната на дограмите и изолацията на блоковете първо се подобрява естетиката на жилищата и на региона. Второ, има социален ефект, защото за изпълнители на ремонтите ще бъдат наети малки и средни фирми. Ще има и икономически ефект за хората. Те ще плащат по-малки сметки за топло- и ел. енергия. И не на последно място те ще могат да предадат апартаментите и на наследниците си, тъй като „животът" им се удължава с още 30-40 години", обясни Евгени Стоев. Кандидат-депутатът подчерта, че усвояването на парите от европейските оперативни програми е възможно след финансовото оздравяване на държавата, недопускане на нов срив в икономиката, осигуряване на висока събираемост на доходите, ограничаване на сивата икономика и контрабандата.

В предизборния етап ГЕРБ не води преговори за съвместно управление. Ако нямаме 121 депутати, разговори са възможни единствено с Реформаторския блок. Коалиции с БСП и ДПС няма да правим, категоричен е Евгени Стоев.