Пробегът на мира минава през Хасковско днес
Пробегът на мира минава през Хасковско днес / Снимка: Община Хасково

Участниците в “Пробега на мира” ще преминат днес следобед през Хасково, Димитровград и Свиленград. В 12.30ч. - 13.00ч. участниците в пробега ще бъдат посрещнати на южния вход на Димитровград и със съпровод от полицейски автомобил ще бъдат ескортирани до площада пред читалище «Христо Ботев». До 14.30 ч. Там ще е церемонията по официалното им приветстване, след което пробегът им продължава в посока Хасково по определения маршрут с участието и на доброволци от Димитровград, също със съпровод от автомобил на полицията.

В 15,00 часа те ще бъдат посрещнати на площад „Свобода“ в областния град от председателя на Общинския съвет на Хасково Иван Иванов.

Пробегът, провеждан през 2005 - 2012 като Световен пробег, преминава през България в периода 12 - 17 септември. Международната щафета има за цел да насърчи приятелството и разбирателството между народите. Участниците в пробега пренасят през над 100 страни от всички континенти горящ факел, символизиращ стремежа за мир и единство между хората.

Основател на Пробега за мир е индийският философ, поет, музикант и спортист Шри Чинмой, който вярва, че спортът е могъщо средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят.