Близо 2600 души са убити в конфликта в Източна Украйна
Близо 2600 души са убити в конфликта в Източна Украйна / снимка: БГНЕС

Близо 2600 души са убити от средата на април досега в конфликта в Източна Украйна, Данните съобщи помощник-генералният секретар на ООН за човешките права Иван Шимонович, цитиран от световните агенции.

Той представи нов доклад за нарушаването на човешките права в Източна Украйна. В него се казва, че между средата на април и 27 август в конфликта в Източна Украйна са загинали най-малко 2593 души - средно по 30 души на ден. "Тенденцията е обезпокояваща. Има значително увеличаване на броя на убитите в източната част на страната", подчерта Шимонович.

Той уточни, че в посочените данни са включени и 298-те жертви на разбилия се малайзийски самолет.

И двете страни в украинския конфликт извършват нарушения на правата на човека, взимайки на прицел цивилни, блокирани от сраженията в градските райони или опитващи се да избягат през така наречените "безопасни коридори". Проруските сепаратисти прибягват до убийства, мъчения и отвличания, а украинските сили са отговорни за такива нарушения на човешките права като произволни арести, мъчения и изчезвания на хора.

Заключенията в доклада се основават на изводите на 34-членна наблюдателна мисия на ООН в Украйна.

Само през изминалото денонощие са били убити 10 украински военнослужещи, а 30 са били ранени в хода на "силовата операция" в Източна Украйна, съобщи украинският Съвет за национална сигурност и отбрана на сайта си в Туитър.

Според ИТАР-ТАСС проруските "опълченци" в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в момента водят хуманитарно-бойна операция с цел да отблъснат украинските сили по-далече от големите градове, за да ги лишат от възможността да нанасят артилерийски и ракетни удари по гъстонаселени жилищни квартали.

Източник: БТА