Домът на хумора и сатирата в Габрово ни гостува с изложбата Евросапиенс
Домът на хумора и сатирата в Габрово ни гостува с изложбата Евросапиенс / netinfo

Габровският „Дом на хумора и сатирата" ще гостува във Велико Търново през септември. Емблематичният музей ще покаже в старата столица изложбата „Евросапиенс - една изложба с история". Тематичната колекция е част от музейния художествен фонд „Хумор на народите" и представя 75 карикатури на 24 утвърдени български творци на хумористичното изкуство.

Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се докоснат към авторовите послания, да опознаят днешна Европа и да открият мястото на България в нея по един непринуден и приятен начин - чрез усмивките в колекцията „Евросапиенс".

Успешният дебют на изложбата през 2009 г. е на 1 април - Ден на хумора и шегата и рожден ден на Дома на хумора - едновременно в Габрово и в Европейския парламент в Брюксел. Вече пет години колекцията шества по изложбените зали в страната и чужбина и навсякъде е посрещана с огромен интерес, защото е актуална и критична, представя наболели проблеми и поставя неудобни въпроси, предизвиква усмивки и предполага към размисъл. Досега изложбата е гостувала в художествени галерии и музеи в София, Стара Загора, Смолян, Сливен, Правец, Кечкемет (Унгария), Виница (Македония), Паневежис (Литва) и др.

Официалното откриване на експозицията е тази вечер от 17.30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов" - Велико Търново. Събитието е израз на подкрепата на Община Габрово във финалната битка за Европейска столица на културата- 2019, в която Велико Търново е един от претендентите.