Звездни ритуали оживяват в Горна Липница (СНИМКИ)
Звездни ритуали оживяват в Горна Липница (СНИМКИ) / снимки: организатори

Няколко дни след началото на Арт резиденция „Старото училище” в павликенското село Горна Липница осемте български и чужди артисти вече имат ясна концепция какво ще покажат на закриващата изложба на 23 август (събота).

За поредна година участват и познати имена от миналите издания на Арт резиденцията – местните художници Мартин Петров, Дамян Бумбалов и Пламен Петров. Всички артисти интерпретират по свой начин темата на тазгодишното издание „Звездни ритуали” и сътворяват съзвездия в работата си.

Posie Currin & Avalon Kalin (САЩ) използват карта на тракийските могили в региона, за да създават с помощта на посетителите в резиденцията карти на нови съзвездия. Paloma  Ayala (Мексико/Швейцария) също използва звезден мотив и карта на съзвездия в своя стенопис.

Пламен Петров с помощта на децата от селото работи върху слънчев часовник, който ще бъде поставен в центъра на Горна Липница, а Дамян Бумбалов претворява в своя стенопис модерна интерпретация на тракийски конник.

Спонсори на Арт резиденцията тази година са: Община Павликени; Училищно настоятелство „Св. Св. Кирил и Методий”; ПП ГЕРБ - Павликени, граждани и фирми.