Стрелецът от Лясковец не е луд, ще бъде съден
Стрелецът от Лясковец не е луд, ще бъде съден / снимка: БГНЕС

Стрелецът от Лясковец Петко Петков, който преди пет месеца се барикадира в дома си и уби полицай, е вменяем и носи отговорност за постъпката си. Това показва психиатричната експертиза на мъжа, съобщи заместник главният прокурор Борислав Сарафов след Национално съвещание на МВР.

Делото по случая Лясковец е на финалната си права, категоричен е Сарафов: „Предстои финализиране на делото и внасянето му в съда. Експертизата е категорична, че обвиняемият е вменяем, може да ръководи действията и постъпките си и носи отговорност за извършения акт".

Спецакцията в Лясковец по неутрализирането на 53-годишния Петко Савов Петков се проведе рано сутринта на 14 март 2014 година. При опит да бъде иззет незаконен боен арсенал от дома на Петков, мъжът откри огън по полицаите. В акцията бе прострелян смъртоносно Емил Шарков, а други трима негови колеги бяха ранени.

По време на Националното съвещание на МВР е обсъден проблемът с бежанците, за решаването на който стана ясно, че се подготвя проект за изграждане на цялостно съоръжение по границата ни с Турция, което да бъде снабдено с видео наблюдение. Съоръжението би спестило труда на много служители в системата, на които сега държавата плаща по около 24 млн. лв. годишно, за да охраняват границата, смята служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Ориентировъчната цена на защитната стена обаче, може да достигне до 40 млн. лв., показват прости изчисления.

Бакалов е на мнение, че защитно съоръжение е нужно: „За да се реши проблемът, за да мога и аз да си освободя ресурс от полицаи, които са по границата, а не са във вътрешността на страната. От там по съвсем нов начин да направим организацията в малките населени места, в София, в курортите. Започнала е разработка на изграждане на цялостно съоръжение по нашата граница, с интегрирано видео наблюдение. По този начин много по-малко хора да бъдат ангажирани с охраната на границата ни, а и по-малко ще са желаещите да нарушат границата ни".

Оказва се, че системата дава по 2 милиона лева на месец, за да командирова служители на МВР по южната ни граница. Все още обаче, не е ясно каква ще бъде цената на подобно съоръжение, ако то обхване цялата граница с Турция. По данни, представени от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, в момента в южната ни съседка има над 1 млн. потенциални нелегални емигранти, естественият маршрут на които минава през нашата страна.

Служебният министър пък добави, че вече са задържани четирима българи, спомагали за нелегалното преминаване на хора от съседна Турция.