Условията за живот на хората в Донецк и Луганс се влошават
Условията за живот на хората в Донецк и Луганс се влошават / снимки: БГНЕС, архив

Проруски сепаратисти заявиха днес, че са отворили снабдителен коридор между обсадените райони на Донецк и Луганск, предаде ДПА.

Следващата цел на сепаратистите в боевете с украинските сили е да свалят блокадата на Луганск, заяви новият им лидер Александър Захарченко, цитиран от Интерфакс. Граждани на Донецк съобщиха за тежък обстрел в редица райони на града.

Украинският Съвет за национална сигурност и отбрана съобщи от Киев, че военните действия ще продължат известно време, тъй като овладяването на районите, завзети от бунтовниците, не може да завърши за няколко дни.

Същевременно украинските войски затегнаха обсадата на Горловка, бастион на бунта, разположен на 45 км от Донецк.

Условията за живот на хората в Донецк и Луганск се влошават, информираха местните власти. Над 200 000 души в Луганск са без електричество и вода от две седмици. Цената на аналгина се е увеличила 10 пъти, надминавайки тази на хляба, съобщи РИА Новости, позовавайки се на местни медии. Много медикаменти вече не могат да се намерят в аптеките, нито в областната болница, където се откарват ранените. Според официалния сайт на градския съвет са поскъпнали не само лекарствата, но и храните. Цените са скочили с 30-50%, плодове изобщо няма, а за хляб се чака на опашки с часове.

Над 40 000 граждани на Донецк също са без електричество, посочва ДПА. Правителствата на Украйна и Русия изпратиха хуманитарни конвои за двете области.

Условията за живот на хората в Донецк и Луганс се влошават
netinfo


Руският конвой от близо 280 камиона е блокиран на границата, но правителствата на двете страни все пак се договориха за доставките на помощта, отбелязва БТА. Гранични служители днес са започнали проверка на стоките в конвоя, информира президентството на Украйна. Москва отхвърля твърденията, че конвоят пренася оръжия за сепаратистите и вчера е позволила достъп на журналисти до някои от камионите, каза фотограф на европейската агенция ЕПА.