Депутатите се събират на извънредно заседание за бюджета
Депутатите се събират на извънредно заседание за бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите се събират на извънредно заседание за бюджета
74163
Депутатите се събират на извънредно заседание за бюджета
  • Депутатите се събират на извънредно заседание за бюджета

Актуализацията на бюджета на Здравната каса и на републиканския бюджет на второ четене се очаква да събере депутатите на извънредно заседание на парламента. Подпомагането на НЗОК с 225 млн. лева допълнително, каквото е предвидено в актуализацията на бюджета й, се подкрепя от БСП, ДПС и ГЕРБ.

Разминаване има обаче, в позициите за нуждата от актуализацията на републиканския бюджет, който трябва да бъде променен заради допълнителната субсидия за касата. Освен това текстовете, внесени от кабинета, предвиждат да се увеличи таванът на дълга с 3,4 млрд. лева, което ще го направи 21 млрд. лева.

Преди да влязат в пленарната зала, депутатите от бюджетната комисия трябва да дадат одобрението си за текстовете.

На първо четене допълнителните пари за Здравната каса бяха подкрепени от БСП, ДПС и ГЕРБ, но актуализацията на републиканския бюджет - само от ДПС и ГЕРБ, което предизвика коментари за нова коалиция.

„Независимо кой какви възгласи - коалиция бостан ли беше или горчиво, или коалиция КТБ - ще обвиняваме...", каза Местан, след което се сети, че думата бостан е от турски, което пък го наведе на мисълта за фолклорна песен. "Бостан е турска лексема в българския език, но се среща и в една фолклорна песен, когато лирическият герой среща изгората си в бостана на Кольо Рашков. Препоръчвам ви да прочетете тази фолклорна песен и ще видите, че седящите тук не можем да бъде припознати", каза лидерът на ДПС.

Тези думи бяха изречени от Местан по време на консултациите при президента Росен Плевнелиев в петък. Те бяха провокирани след обрата в позицията на ГЕРБ, които отказаха да влизат в пленарната зала и да осигурят кворум, за да се гласуват текстовете от бюджетите.

Острите реплики между Борисов и новия лидер на БСП Михаил Миков продължиха и в президентството:

"Искам да се знае, че за да не се актуализира и всички тези неща, които вие изчетохте и ние дадохме като сметка, се дължи на позицията на БСП, че не е необходимо", каза Борисов. Той бе прекъснат от Михаил Миков.

Новият председател на БСП помоли лидера на ГЕРБ да не тълкува думите му. "Казах ви, че няма в историята от 25 години Министерски съвет, който да разполага с 3.5 млрд., без да е ясно за какво отиват. Това са пари не ваши и мои, а на българските данъкоплатци и без ясно разписване - защото в мотивите не пише "за строители и прочие"... И аман от тази патетика! Ще има изборна кампания, тогава ще я проявим. Не ме тълкувайте повече, каквото съм казал, съм казал", каза Миков на Борисов.

На въпрос на лидера на ГЕРБ, кой е писал актуализацията на бюджета, Миков отговори, че тя е внесена от Министерския съвет. Запитан от Борисов кой е мандатоносителят, председателят на 42-рото НС отговори "Мандатоносителят приключи, отиваме на избори".

И все пак се стигна до обещанието на Борисов: „Пребройте се колко депутати ще влязат от БСП и ДПС, господин Миков, ако е удобно да ни кажеш, колкото ви трябват, ще ми кажете, ще пратя в понеделник. Мога да направя последен и единствен само компромис заради болните хора и лекарските организации, при ясно разписаното, че това е не само недостатъчно, а и Райчинов да отиде да го каже, че ми заяви вчера, че още 300 милиона ще иска октомври".

Атака" вече не влиза в пленарната зала, а нейни представители не присъстваха и на консултациите при президента в петък.