14 стипендианти ще се обучават във ВСУ по програма Аз ще уча и ще успея в България
14 стипендианти ще се обучават във ВСУ по програма Аз ще уча и ще успея в България / ВСУ

14 лауреати ще се обучават във Варненския свободен университет по стипендиантската програма „Аз ще уча и ще успея в България“. Сред тях са ученици с отличен успех от завършено средно образование от градовете Варна, Пловдив, Шумен, Силистра, Генерал Тошево, Айтос и Вълчи дол. Общата сума на отпуснатите едногодишни стипендии за обучение възлиза на близо 40 000 лв.

Отличените участници в конкурса кандидатстват с есе на тема „Аз ще уча и ще успея в България”. Необходимо условие за участие в програмата е  зрелостниците да са с отличен успех и да са завършили средното си образование в България през учебната 2013/2014 година.

Сред предпочитаните от стипендиантите специалности са „Архитектура”, „Право”, „Психология”, „Публична администрация и мениджмънт“, „Строителство на сгради и съоръжения”, „Международни отношения и право”, „Сценични изкуства, мениджмънт и продуцентство”, „Международни отношения“, „Информатика и компютърни науки”.

Специалностите са част от общо 21 бакалавърски програми, които Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” включи в актуализирания си академичен профил за учебната 2014/2015 г.  Лауреатите на тазгодишния конкурс вече са записани за обучение в избраните от тях бакалавърски програми. В началото на седмицата те се запознаха с университета и се срещнаха със заместник-ректора по научно-изследователската дейност на ВСУ проф. д-р Павел Павлов.

Всички студенти, останали извън класирането на стипендиантската програма, могат да използват многобройните възможности за финансови облекчения след завършване на първия семестър от обучението си. Практиката на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” и неговото Настоятелство е да предоставят и лични годишни стипендии на социално слаби или изявени в различни области студенти, както и да приемат заплащане на разходите за образование от фирми и браншови организации срещу договор за постъпване на работа след дипломирането.

Стипендиантската програма е част от социалната мисия на университета да подпомага усилията на младите хора да повишават своята конкурентоспособност на пазара на труда и да се реализират успешно в България.