ДАНС залови 106 килограма хероин на границата с Турция
ДАНС залови 106 килограма хероин на границата с Турция / снимка: DarikNews.bg

106 кг хероин заловиха служители на ДАНС при операция срещу трансгранична престъпна група, изградила канал за трафик на големи количества наркотични вещества (основно хероин) през Турция и България към страни от Западна Европа, съобщават от Агенцията.

В рамките на извършените оперативно-издирвателни действия са установени основни фигури, контролиращи канала на територията на България. Участниците в групата са използвали за прикритие легални транспортни услуги за превоз на товари от и към Близкия изток. Групата била сред основните престъпни структури, прехвърлящи големи количества хероин към пазари в Западна Европа.

На 20 юли на ГКПП - Капитан Андреево, при влизане в страната е отклонен за проверка товарен автомобил с българска регистрация, управляван от български гражданин. При извършената проверка е установен специален тайник в ремаркето на товарния автомобил, в който са открити 104 пакета хероин с тегло 106,3 кг, предназначен за транзитен превоз.

По-късно днес на пресконференция в хасковската полиция, окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов съобщи, че задържаният хероин струва над 9,5 млн. лева. Стоянов назова и имената на тримата задържани - шофьорът Надо Надов, на 59 години, Георги Спасов - 56-годишен, и Николай Теодоров - на 49 години.

Мярката им за неотклонение ще бъде гледана след 3 дни, когато изтича задържането им за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Началникът на Свиленградската митница Валери Стайков пък заяви, че такова количество хероин не е залавяно от близо 15 години.