На Летище Бургас почетоха жертвите на атентата от 2012 г.
На Летище Бургас почетоха жертвите на атентата от 2012 г. / снимка: БГНЕС

На летището в Бургас почетоха паметта на загиналите в атентата преди две години. На церемонията присъстваха посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз, заместник-министърът на вътрешните работи в оставка Пламен Ангелов, почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов, заместник-кметът на Бургас, директорът на ОДМВР-Бургас, началникът на ГКПП Аерогара Бургас, представители на БЧК, МБАЛ Бургас, равини от България и Израел.

„Като главен секретар мога да ви уверя, че правим всичко по силите си, за да предотвратим подобни терористични актове като този преди две години”, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на летището в Бургас.

Той добави, че риск от терористичен акт винаги има, но са взети мерки за недопускането на подобни инциденти. По време на брифинга след церемонията Шаул Камиса Раз каза, че притокът на израелски туристи след експлозията на летището в Бургас не е намалял. Напротив, българските служби се грижат добре за сигурността на туристите.

Главният секретар на МВР добави още в изказването си, че при реформата на министерството е увеличен капацитетът на жандармерията. Тя поема охраната на стратегически обекти в железопътния транспорт, за да ги предпази от терористични актове, тъй като това е уязвим отрасъл.

Преди дни прокуратурата и ДАНС съобщиха, че вече е установена самоличността на атентатора от Сарафово. Мохамед Хасан Ел Хюсеини е извършителят на бомбеното нападение, при което на 18 юли 2012 г. на летище Бургас загинаха един българин и петима израелски граждани. Самоличността е категорично утвърдена след извършената ДНК-експертиза и множество други процесуално-следствени действия.

Извършителят е използвал фалшива шофьорска книжка на името на Жак Фелип Мартен. Ел Хюсеини е роден на 27 май 1989 г. в Ливан и притежава ливанско и френско гражданство. Бил е член на групата, участвала в извършването на атентата, при който загинаха един български и петима израелски граждани.