Нови предложения на Обществения съвет за закрила на културното наследство
Нови предложения на Обществения съвет за закрила на културното наследство / Общественият съвет за закрила на културното наследство

С няколко предложения към Община Сливен излезе след заседанието си Общественият съвет за закрила на културното наследство. Те са свързани с две сгради-паметници на културата с местно значение, които според членовете на съвета се нуждаят от конкретни мерки за опазването и социализирането им. Това са т.н. Средна баня на ул. Ген. Драгомиров № 1 и Взаимното училище в двора на църквата „Света София“. За  обекта „Средна баня“ и досега са вземани мерки. Последните от тях са три предписания на специализирана комисия до собственика на обекта. На две от тях, в които са указани вида и обема на необходимите укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи, срокът за изпълнение е изтекъл съответно на 31 март и 31 май т.г. Срокът на третото предписание изтича на 31 август и изискванията към собственика на сградата в него са за заснемане, фотодокументация и изготвяне на проект за реставрация и консервация.

Собственикът на сградата на Взаимното училище – църквата „Света София“, в лицето на нейния предстоятел отец Силвестър Янакиев – полага грижи за поддържането й. Необходимите обаче средства, както за ремонтни дейности, така и за привеждане на помещенията във вид за последващо ползване, са над възможностите на църковното настоятелство. На заседанието си Общественият съвет разгледа и други въпроси, един от които бе възможността да се вземат мерки собствениците на гробни места в Новоселското гробище.

Общественият съвет за закрила на културното наследство предлага на кмета на Община Сливен да продължи започната процедура по прилагане изискванията на Закона за културното наследство за обект „Средна баня“,
общинската администрация да проучи възможността общината да придобие собствеността върху паметник на културата с местно значение „Средна баня“ на ул. Ген. Драгомиров № 1. Екип специалисти с представители на обществения съвет, общината и собственика да направи приблизителен разчет на необходимите за конструктивното  укрепване на сградата финансови средства, както и да излезе с предложение за начина на ползване на сградата „Взаимно училище“ след извършването на необходимите ремонтни дейности.

Сред останалите предложения са Общественият съвет да отправи предложение към Общинския съвет  за гласуването на сума, с която да се подпомогнат ремонтните и консервационно-реставрационните работи по Взаимното училище. Да се популяризира набирателната сметка на настоятелството на църквата „Света София“, собственик на обекта „Взаимно училище“, даренията в която да са предназначени за ремонтните дейности по училището.

Общинската администрация да проучи има ли наследници на семейния парцел на фамилията Миркович в Новоселското гробище, за да се потърсят възможности те да предприемат необходимите грижи за привеждането му в угледен вид.