Шефът на БНБ Иван Искров изрази готовност да подаде оставка
Шефът на БНБ Иван Искров изрази готовност да подаде оставка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Шефът на БНБ Иван Искров изрази готовност да подаде оставка
73947
Шефът на БНБ Иван Искров изрази готовност да подаде оставка
  • Шефът на БНБ Иван Искров изрази готовност да подаде оставка

Управителят на Българската народна банка Иван Искров заяви готовност да подаде оставка. В писмо до Народното събрание той информира парламентарния председател Михаил Миков, че ако при обсъждане на програмата и приоритетите за работата до разпускането на парламента на 6 август 2014 г. се постигне консенсус за избор на нов управител на БНБ, той самият е готов да подаде оставката си веднага.

Като мотив за решението Иван Искров посочва несъгласие си БНБ и нейният управител да бъдат използвани за предизборни политически цели чрез системни и неприемливи обвинения.

"Както е публично известно, неколкократно през последните дни различни партийни представители, включително и на парламентарно представени сили, отправиха настоятелни искания за оставка на Управителя на БНБ", пише Искров. В писмото той изразява и несъгласие с обвиненията върху него около кризата с КТБ. Отхвърля твърденията, че БНБ е реагирала по случая с месец закъснение и изразява несъгласие с натиска КТБ да отвори на 21 юли.

„Никой не би могъл еднолично да се ангажира с конкретна дата за отваряне на банката без подкрепата на парламентарните сили и правителството", посочва Искров и допълва, че промяната на датата е заради несъгласието между политическите сили след срещата при президента.

„Подчертавам, че на БНБ бе възложено да предложи експертно решение, отговарящо на политическа воля, която впоследствие не бе потвърдена", пише Искров, като добавя, че е предложил обсъждането на неговата оставка и на Консултативния съвет по национална сигурност при държавния глава. „Мога и нося своята отговорност като Управител на БНБ! Но не мога и нямам право да нося отговорност за неизпълнени политически ангажименти на която и да е политическа сила", завършва Искров.

Заявката му за освобождаване на поста управител на Българската народна банка е под въпрос, защото парламентарно представените партии нямат съгласие по дневния ред за работа на парламента.


Иван Искров замени на поста управител на БНБ Светослав Гаврийски през 2003 г. по време на управлението на НДСВ, а през 2009 г. кабинетът „Станишев" го избра за нов шестгодишен мандат, който изтича следващата година.