Направиха първа копка на пътя към сметището в Стожер
Направиха първа копка на пътя към сметището в Стожер / снимка:Дарик Добрич

Първа копка на обект “Довеждаща инфраструктура на Регионално депо за твърди битови отпадъци с. Стожер“ бе направена днес. Обектът включва път, външно кабелно трасе и бариера с видеонаблюдение и захранващ кабел. В обхвата на мащабното строителство по целия проект влиза изграждането на регионално сметище в Стожер, две претоварни станции – в Балчик и Тервел, и довеждащата инфраструктура до депото. Проектът се финансира от ОП”Околна среда”.

Първата копка бе направена от Дико Иванов – зам.-кмет на Община Добричка, Даниел Йорданов – зам.-областен управител и Валентин Зеленченко - представител на строителя, в присъствието на много официални гости.

Проектът "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич е на обща стойност 38 877 375 лв. 5 540 026 лв. е националното съфинансиране от Държавния бюджет на Република България,  а 1 943 868 лв. - собственото участие на деветте общини-партньори по проекта, които ще ползват бъдещото регионално депо – осемте добруджански и шуменската Никола Козлево.

Изпълнител на строителните дейности на довеждащата инфраструктура е ДЗЗД „Път – депо 2013 г.“, в състава на което влизат „Пътностроителство“ АД– Добрич и „Пътища и мостове“ЕООД – Варна. Строителният надзор се осъществява „Пътинвест-инженеринг“ АД – София.

Пътят е с дължина почти 6 км. и е специално за нуждите на депото, външното кабелно трасе е с дължина 2 939 м, а бариерата със захранващ кабел - 780 м. Довеждащият път ще осигури транспортна връзка между път II-29 и регионалното депо. Той е проектиран по следата на съществуващи черни пътища в землището на с. Стожер. Предвидено е и изграждане на кръстовище.

Чрез видеонаблюдение ще има визуален достъп до бариерата. По този начин ще може да се осъществи пропускателният режим на транспортните средства.

Очаква се откритият днес обект да бъде готов до края на годината. Опасенията на строителите обаче са дали дейностите ще бъдат навреме разплатени заради спрялото финансиране по програма „Околна среда”.

Направиха първа копка на пътя към сметището в Стожер
netinfo