Първа фолклорна среща на български състави от чужбина
Първа фолклорна среща на български състави от чужбина / Община Стара Загора, архив

Фолклорни състави на българи, които живеят в чужбина, си дават среща в Стара Загора.

Участниците са Български фолклорен клуб «Верея» - Чикаго, САЩ; Фолклорна група «Роса» - Атланта, САЩ; Фолклорна група «Българи» - Монреал, Канада; Фолклорна група «Димитровче» - Торонто, Канада; Фолклорна група «Булгара» - Лондон, Англия; Фолклорна група „Родина" - Атина, Гърция; Джон Костов - певец - Палма де Майорка, Испания; Ангел Жеков - кавал - Чикаго, САЩ; Теменуга Жекова -певица - Чикаго, САЩ; Димитър Станков - кавал - Чикаго, САЩ; Красимир Панчев - гайда - Кипър

Събитието се организира от Община Стара Загора, Държавна агенция за българите в чужбина, Кметство село Малка Верея, по инициатива на Български фолклорен клуб „Верея".

Първата фолклорна среща на българските състави от чужбина ще се проведе този петък от 18.30 часа на площада пред община Стара Загора.

„Защо избрахме именно Ст. Загора? Защото и двамата главни организатори - Мария Христова - ръководител на фолклорен ансамбъл „Български ритми" - Лондон и Константин Маринов - ръководител на небезизвестният, не само в България, но и в Америка, Канада и Европа, Фолклорен Ансамбъл „Верея", сме заралии. И защото милеем за родния край и защото смятаме, че има какво да покажем и разкажем на многото наши приятели, сънародници, събирайки ги от всички краища на света тук - в Града на липите!

Вече стана традиция, родолюбивите българи - емигранти, работещи в Европа и в Америка, да се събираме заедно и да показваме какво сме постигнали, отделяйки от свободното си време и средства, популяризирайки и съхранявайки българският фолклор, бит и традиции. В отминалите вече 5 фестивала, тръгнали от Чикаго, преминали през Лондон и Торонто, всички участници разбрахме, че не само ние имаме нужда от това, но и нашите приятели - чужденци, нашите сънародници, които винаги ни подкрепят и не на последно място, нашите деца! Тази година за първи път в Чикаго бе проведен и първият /извън България/ - Детски Фолклорен Фестивал, в който участваха българските деца, някои от които все още не са виждали Родината на своите родители, но закърмени с българските бит и култура! Идеята да продължим провеждането на тези фестивали в България, се роди от факта, че не можем да си позволим да пътуваме два пъти в годината - особено тези, които живеят отвъд Океана - САЩ, Канада, Австралия. Затова пък ако не всяко лято, то през две години да провеждаме фестивала тук в България, стартирайки от месец юли - 2014 година!

С тази инициатива с Вашата подкрепа сме убедени, че можем да направим нашият роден град и Вашият бизнес известен и желан от българските емигранти, които ще чакат с нетърпение поредното лято и поредния фолклорен фестивал, обединяващ всички български ансамбли по света!", писаха преди време сънародниците ни зад граница в социалната мрежа.