Малайзийски самолет с 298 души на борда падна в Украйна, няма оцелели (ВИДЕО)
Малайзийски самолет с 298 души на борда падна в Украйна, няма оцелели (ВИДЕО) / снимки: БГНЕС

Пътнически самолет Боинг-777 на малайзийските авиолинии падна на територията на Украйна на 60 км от руската граница, няма оцелели пътници, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки източник в авиодиспечерските кръгове. По данни на авиокомпанията на борда е имало общо 298 пътници и екипаж и всички са загинали. На борда на самолета не е имало български граждани, потвърдиха официално от външно министерство.

Боингът е изпълнявал полет от Амстердам за Куала Лумпур, предава БТА.

В 17.20 ч. самолетът, летящ на височина повече от 10 000 м, е трябвало да навлезе в руското въздушно пространство. Боингът паднал близо до град Шактарск, в Донецка област, съобщи неназован източник на украинските сили за сигурност, цитирани от Интерфакс-Украйна.

Има различни версии за разбилия се самолет. Тепърва ще има разследване, за да се установи дали е свален, или става въпрос за инцидент. За момента основната версия е, че самолетът е свален, въпреки че няма доказателства за това.

На 8 март малайзийски самолет с 239 души на борда, изпълняващ полет от Коала Лумпур за Пекин, изчезна безследно и все още няма обяснение какво се е случило с него.

(Източник на видеото: NovaNews.bg)

Министерството на външните работи на Малайзия работи в тясно сътрудничество с правителствата на Русия и Украйна по въпроса за инцидента, предаде Малайзийската национална агенция по печата (Бернама), цитирана от ИТАР-ТАСС.

Към момента на катастрофата в Донецка област не е постъпвала информация от екипажа на малайзийския самолет за неизправност или проблеми. Полетът преминаваше във въздушното пространство на Украйна нормално, каза на брифинг шефът на украинското ръководство за въздушно движение.

Във въздушното пространство, където е летял разбилия се самолет на "Малейжа еърлайнс" не е имало ограничение на полетите, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА).

Руските министерства на извънредните ситуации и на здравеопазването предложиха на Украйна помощ за справяне с последиците от трагедията.

Компанията "Малейжа еърлайнс" написа в Туитър, че е загубила връзка със своя полет Ем Ейч-17 от Амстердам. "Последното известно местоположение е било над украинското въздушно пространство", посочи компанията.

Малайзийският самолет е бил свален, заяви служителят на украинското вътрешно министерство Антон Герашченко, цитиран от Интерфакс-Украйна, предаде Ройтерс. Самолетът, за който други източници казаха, че е бил Боинг-777, летящ от Амстердам за Куала Лумпур, паднал близо до Донецк, твърдина на проруските бунтовници, заяви Герашченко, добавяйки, че машината е ударена от ракета земя-въздух. Украински представители заявиха, че местни жители са открили останки, отбелязва Ройтерс.

Герашченко е цитиран да казва: "Пътнически самолет, пътуващ от Амстердам за Куала Лумпур току-що е бил свален от система за противовъздушна отбрана Бук. Загинали са 280 пътници и 15 души екипаж".

Испански диспечер пък, следил малайзийския самолет до малко преди катастрофата съобщава, че в близост до Боинга са забелязани два украински бойни самолета, предаде РИА Новости.

„Военни самолети са прелетели в близост до 777 три минути преди той да изчезне от радарите. Киевските власти съобщават, че Боингът е катастрофирал веднага, щом е изчезнал от радарите. Как са могли да разберат толкова бързо", заяви испанският диспечер.

Малайзийски самолет с 298 души на борда падна в Украйна няма оцелели (ВИДЕО)
netinfo

Интерфакс-Украйна цитира друг украински представител, според когото самолетът изчезнал от радарите на височина 10 000 м - типична височина за летене на пътнически самолети, отбелязва Ройтерс. Той е паднал в Торез, близо до Шахтьорск, на около 40 км от границата с Русия. Районът е арена на боеве между украински сили и проруски бунтовници, добавя Ройтерс.

Подобна ракетна установка е била видяна от журналисти на АП близо до източния украински град Снежное по-рано днес, предаде Асошиейтед прес.

Вчера в района на Донецк е бил предислоциран дивизион "Бук" на въоръжените сили на Украйна, съобщи назован като компетентен източник на ИТАР-ТАСС, позовавайки се на данни от система за обективен контрол. Сега в Харков се товари още един дивизион от това въоръжение, отбеляза той.

Източникът подчертава също, че машина на височина над 10 000 м може да бъде свалена само с оръжие тип С-300 или "Бук". Опълченците не разполагат с такова оръжие и не могат да разполагат.

Украинският президент Петро Порошенко смята, че причината за разбиването на малайзийския пътнически самолет с 298 души на борда в район, контролиран от проруските сепаратисти в Източна Украйна, е терористичен акт, съобщи неговият прессекретар, цитиран от Ройтерс и АФП.

Вижте първи кадри след падането на самолета, публикувани в YouTube: