Украинският президент смята, че катастрофата на самолета е терористичен акт
Украинският президент смята, че катастрофата на самолета е терористичен акт / снимка: БГНЕС, архив

Украинският президент Петро Порошенко смята, че причината за разбиването на малайзийския пътнически самолет с 295 души на борда в район, контролиран от проруските сепаратисти в Източна Украйна, е терористичен акт, съобщи неговият прессекретар, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

"Порошенко смята за падането на самолета следното: това не е нито инцидент, нито катастрофа, а терористичен акт", написа в Туитър президентският говорител Святослав Цеголко, предава БТА.

"Това е третият трагичен случай в последните дни след самолетите Ан-26 и Су-25 на украинските въоръжени сили, свалени от територията на Русия", заяви по-рано Порошенко, цитиран в комюнике на президентството.

"Не изключваме (малайзийският) самолет да е бил свален и подчертаваме, че украинските въоръжени сили не са извършвали изстрели, които са можели да достигнат мишени във въздуха", допълни украинският президент и изказа съболезнования на семействата на жертвите.

Той настоя за създаването на комисия с участието на специалисти от Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) и на представители на Холандия и Малайзия, която да разследва трагедията със самолета на Малайзийските авиолинии.