АБВ иска проверка и надзор на БНБ
АБВ иска проверка и надзор на БНБ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
АБВ иска проверка и надзор на БНБ
73761
АБВ иска проверка и надзор на БНБ
  • АБВ иска проверка и надзор на БНБ

Създаване на независима работна група, която да провери действията на БНБ по случая около Корпоративна търговска банка и поставяне на Централната банка под надзор. За това настояха от АБВ, след заседанието на Националния съвет на партията.

По думите на проф. Борислав Борисов от политическата формация кризисната ситуация е вследствие или на безотговорно отношение от страна на ръководството на БНБ, или се осъществява целенасочен процес на срутване на една банка.

Според проф. Борислав Борисов след представянето на резултатите от одита в Корпоративна търговска банка са изникнали много въпроси и съмнения към отговорността на ръководството на Централната банка: „Как така, от най-стабилна, най-сигурна, с най-малък процент лоши кредити изведнъж тя се оказа ограбена, изнесена. Въпросът няма как да не възникне - къде е банковият надзор? Какво прави БНБ през това време? Как така БНБ беше изненадана с всичките тези резултати. Или ръководството на БНБ е работило безотговорно, в частност банковият надзор, или мълчаливо със своето бездействие управата на БНБ е подкрепяла този процес на срутване на банката".

От АБВ настояват за експертна и независима проверка на АБВ по случая с изчезналите от Корпоративна търговска банка пари, допълни още проф. Борисов: „Предлагаме тази независима експертна група да провери действията на БНБ по целия този случай".

На днешния Национален съвет на АБВ се е взело решение - до края на юли да бъдат изготвени правилата и критериите за номиниране на народни представители, а в периода до средата на август да бъдат структурирани регионални предизборни центрове.