ГЕРБ, БСП и ДПС договориха работата на НС, единни са и за актуализация на бюджета
ГЕРБ, БСП и ДПС договориха работата на НС, единни са и за актуализация на бюджета / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ГЕРБ, БСП и ДПС договориха работата на НС, единни са и за актуализация на бюджета
73668
ГЕРБ, БСП и ДПС договориха работата на НС, единни са и за актуализация на бюджета
  • ГЕРБ, БСП и ДПС договориха работата на НС, единни са и за актуализация на бюджета

Очаква се утре парламентът да поднови нормалната си работа. След консултации на три от четирите парламентарно представени партии при председателя на Народното събрание Михаил Миков, стана ясно, че на народните представители им предстоят 12 пленарни заседания, като ключови законопроекти ще бъдат за актуализацията на бюджета на Здравната каса, следователно и на целия бюджет и приемането на промените в Наказателния кодекс, предложени от БНБ. Единствено „Атака" не присъства на консултациите. От ГЕРБ декларираха, че утре ще влязат в пленарната зала, но ще настояват максимално бързо да се разгледа актуализацията на парите за Здравната каса.

Депутатите няма да се възползват от правото си да внасят допълнителни точки в дневния ред, за да може парламентът да се концентрира върху най-важните законопроекти в оставащите му три седмици работа. Първи от консултациите излязоха от Коалиция за България и ДПС със становище по въпроса нужна ли е актуализация на Здравната каса.

"Да, ДПС ще подкрепи предложение за актуализация на бюджета на НЗОК и в тази част, и в актуализацията на републиканския бюджет. Бюджетът на НЗОК е част от републиканския бюджет и в този смисъл промяната на един от елементите налага промяна и на цялото, но само в тази част", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

ГЕРБ БСП и ДПС договориха работата на НС единни са и за актуализация на бюджета
netinfo

По отношение на промените в Наказателния кодекс, които са предложени от БНБ, между двете четения ще бъдат прецизирани текстовете, за да няма съмнение за цензура, обясни Местан:

„Законът преследва единствено криминални деяния, които целят преднамереното дестабилизиране на банковата система, от което би пострадал публичният интерес, включително и интересът на вложителите и кредиторите", заяви лидерът на ДПС и продължи: "И в този смисъл ако този вариант, предложен не от г-н Цонев, защото той е преносителят на закона, а от БНБ, събужда определени притеснения в медиите, ние разбираме, дори и споделяме тези притеснения и затова категорично между първо и второ четене ще има такава прецизна формулировка на окончателната редакция на закона, която да снеме съмненията на всички, в това число на първо място на медиите, че по какъвто и да е начин този закон би ограничил свободата на словото или би съдържал дори нюанси на цензура. Това не е възможно", коментира Местан.

ГЕРБ БСП и ДПС договориха работата на НС единни са и за актуализация на бюджета
netinfo

От ГЕРБ също заявиха, че ще участват в пленарните заседания, особено когато се говори за парите за здраве.

„Тъй като към настоящия момент няма внесени такива законопроекти от страна на правителството, постигнахме съгласие, че тогава, когато те постъпят в Народното събрание, ще бъдат сложени на дневен ред. Ако това се случи до края на тази седмица, програмата, която ще гласуваме утре, ще бъде актуализирана с включването на допълнителната точка. Ако това не стане до края на тази седмица, следващата седмица ще гледаме промяната на бюджета за НЗОК", коментира Цецка Цачева.

По време на заседанието е взето решение тази седмица да се работи по програмата на парламента, гласувана миналата седмица, когато нямаше заседания заради липса на кворум, съобщи депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов.

„Имахме коректно съгласие да продължи работата на Народното събрание, довършвайки законопроектите от миналата седмица. Следващият вторник от 13:00 ч. ще имаме нови консултации на база на това какво сме свършили тази седмица, плюс ако има нови предложения. Но все пак коректно сме се уточнили в съгласие между трите парламентарни групи - парламентът да продължи да работи до края на месец юли", каза Мерджанов.

След срещата си с предствателите на парламентарните групи, председателят на парламента Михаил Миков не направи специално изявление. Посланието си отправи по време на една от срещите си през деня:

„Какво са съгласни, кой на какво ще се разсърди - толкова неща съм се нагледал, че такива обещания винаги ги приемам с резерва, докато не се случи", каза председателят на НС.

„Ако трябва, ще правим извънредни, но аз не смятам, че ние трябва да губим постоянно заседание и след това да се правим на големи юнаци, че свикваме извънредни заседания. Няма нужда от тази работа. Нека народните представители и парламентарните групи да присъстват плътно на редовните заседания, вижда му се края, няма да се преуморят много. Вижда му се края - 30 юли, след това парламентът ще трябва да си излезе във ваканция, президентът да действа след това при подадената оставката", коментира Миков.

Тази седмица се очаква депутатите да работят по законодателната промяна от предходната, защото тогава за нито едно от заседанията не бе събран кворум.

ГЕРБ БСП и ДПС договориха работата на НС единни са и за актуализация на бюджета
netinfo