Скандал в парламента, Борисов се закани за реваншизъм до дупка
Скандал в парламента, Борисов се закани за реваншизъм до дупка / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бойко Борисов
73209
Бойко Борисов
Лютви Местан
  • Бойко Борисов
  • Лютви Местан

Депутатите отложиха прегласуването на ветото на Закона за МВР до утрешното си заседание. От ГЕРБ поискаха ветото да се гледа след вторник следващата седмица, когато представители на ГЕРБ, БСП и ДПС трябва да се разберат каква да бъде програмата на парламента до разпускането му за предсрочните парламентарни избори.

Това предизвика скандали в пленарната зала, които продължиха и по кулоарите на парламента.


Първи предложение за променя в дневния ред на пленарното заседание направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви, че вчера на консултативния съвет по национална сигурност е било договорено партиите да определят парламентарните приоритетни задачи.

Борисов обясни, че с останалите политически са се договорили във вторник в парламента да определят 10-15 закона, по  които депутатите да работят в следващите седмици. Предложението обаче беше отхвърлено и това събуди гнева на Борисов. Лидерът на ГЕРБ обяви в кулоарите на парламента война на управляващото мнозинство.

„Вчера Станишев, Местан и Сидеров не само се подписаха, не само приеха, те редактираха целия този текст, заедно с Михаил Миков, в който във т.2 ясно е казано - да се определят приоритети на парламента и на изпълнителната власт. Ние се договорихме и правителството да не подписва нищо до другия вторник, тъй като Местан и Станишев са заети седмицата след консултациите, кои закони могат да подписват и какво не. Сега го скъсвам това и цялата толерантност, която вчера проявих, от тук нататък война. Щом искат така, така ще бъде. Те не заслужават толерантност. Реваншизъм до дупка сега”, заяви Борисов.

„Защото те сега, с приемането на закона за МВР, първо нямат 160 млн. разписани в бюджета, те ги нямат парите, ще влязат следващата година. Това означава без конкурс да назначат всичко, едно провалено министерство. Вчера Сидеров го каза на Консултативния съвет - депутатите на „Атака” и депутатите на БСП оспорват купуването на гласове, оспорват изборите, така не се е справило МВР. Та искат на тези хора да дадат сега да назначат всички”, коментира лидерът на ГЕРБ.

Скандал в парламента Борисов се закани за реваншизъм до дупка
netinfo

Малко след Борисов в кулоарите на парламента говори и лидерът на ДПС Лютви Местан. Той уточни, че ситуацията излишно се драматизира.

„Излишно се драматизира ситуацията. Вчера на КСНС не беше поставен въпросът за този закон. Ако някой е обявил война и реваншизъм, това вече не е политика, в която аз бих могъл да участвам. Съгласието за диалог не може да бъде моментно просветление. Това е естествено постоянно състояние на политиката според нас. Нас в такава игра ни няма. Нас ни има само в съгласието и в диалога в името на публичния интерес”, обясни Местан.

Скандал в парламента Борисов се закани за реваншизъм до дупка
netinfo

Междувременно по предложение на социалиста Янаки Стоилов парламентът отложи разглеждането на Закона за Министерството на вътрешните работи. Стоилов заяви, че когато се стигне и до точката с промените в Наказателния кодекс, от БСП ще направят същото предложение за отлагане. От Атака пък обвиниха социалистите в „пазарлъци”.

От БСП не са излезли към този момент с официална позиция по обявената от Борисов политическа война.