Калфин: Срещата със сенаторите е неподходящото място да се обявява решение за „Южен поток”
Калфин: Срещата със сенаторите е неподходящото място да се обявява решение за „Южен поток” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Смятам, че срещата на премиера Пламен Орешарски със сенаторите Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи е най-неподходящото място да се обяви каквото и да е решение по проекта „Южен поток". Това показва една позорна позиция, в която правителството т.е. премиерът взима импровизирано решение след среща с американски сенатори. Това каза пред агенция „Фокус" Ивайло Калфин от АБВ.

„Ако това решение е било взето преди това или ако има нужда от допълнително решение на Министерския съвет, то сигурно не беше времето пресконференцията с американските сенатори, за да бъде обявено. На второ място, това, което е важно е да се разделят нещата по начина, по който би трябвало да се разделят. Очевидно е, че процедурата, с която беше обявен изпълнител на конкурса е компрометирана. За това бяхме предупредени от ЕК и въпреки това, правителството направи тази процедура. Видяхме, че след това получихме писмо, че ще подлежим на санкция, ако я продължим. Което означава, че правителството трябва да анулира процедурата за избор и да я направи, както досега с обществена поръчка", коментира Калфин.

По думите му стои въпросът и с договаряне на целия проект в съответствие с изискванията на ЕС.

„Правителството там продължава да се крие зад комисаря Йотингер, вместо само да започне преговори. И третият проблем е свързан въобще ще го има или няма да го има „Южен поток". Там също общо взето българското правителство трябва да води активна дипломация в ЕС и с другите европейски страни. Така че това са три проблема. Нито един от тях не е свързан с разговор с американските сенатори и нито един от тях не е свързан със спирането на проекта и неговото поредно забатачване", допълни още Ивайло Калфин.

Според него по подобен начин спирането на проекта ще ни вкара в същия сценарий, какъвто имахме по „Белене".

„Ще следва протест и най-вероятно иск от руска страна по отношение на изпълнение на договора. Просто съм изумен по какъв начин правителството продължава да повтаря грешки, които тежат на българските данъкоплатци след това", заяви Ивайло Калфин.

„Южен поток" очевидно е един полезен за Европа проект, полезен за България проект. Той трябва да бъде направен по европейските правила и той трудно може да бъде заменен било с внос на газ от САЩ, било с проучване на шистов газ или някакъв друг начин. Така че тук интересът - и българският, и европейският, е много ясен. В случая той се разминава с американското разбиране, но това не е фатално според мен", каза още Ивайло Калфин.