Трагедията в турската мина отприщи стачки и протести срещу властта
Трагедията в турската мина отприщи стачки и протести срещу властта / снимка: БГНЕС

Турция е в траур, след като най-малко 282 загинаха при взрив във въгледобивна мина в провинция Маниса във вторник вечерта. Операцията по издирването на оцелели продължава. По време на експлозията под земята са се намирали 787 миньори, като са спасени 363 от тях. Над 80 са ранените, а четирима от тях са в тежко състояние. Част от жертвите бяха погребани.

Трагедията във въгледобивната мина съживи протестите срещу правителството. Десетки хиляди членове на редица големи профсъюзи в Турция обявиха еднодневна стачка. В Анкара, Истанбул, Трабзон и други големи градове на страната стачката започна с триминутно мълчание в памет на загиналите.

В Измир полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, които протестираха срещу небрежността на управляващите, довела до най-тежката промишлена авария в страната.

В Анкара полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне 200 души на централния площад „Кизилай". „Това не бе нито инцидент, нито съдба - това бе убийство", пишеше на издигнат от синдикалистите плакат.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган е обвиняван, че е пренебрегнал неколкократните предупреждения за липсата на безопасност в мините в Турция. В сряда той отхвърли обвиненията, като заяви, че взривове в мините стават непрекъснато.

На мястото на инцидента спасителите продължават да работят, като приблизителният брой на останалите под земята е 90 миньори. Властите заявиха, че шансовете за изваждането на живи хора са малки, тъй като през последните 12 часа са били намирани единствено тела на загинали. Две галерии от мината остават недостъпни за спасителите.