Голямото пътуване след празниците - натоварено движение, но спокойно
Голямото пътуване след празниците - натоварено движение, но спокойно / снимки: БГНЕС
Голямото пътуване след празниците, движението е натоварено
72186
Голямото пътуване след празниците, движението е натоварено
Трафик информация
  • Голямото пътуване след празниците, движението е натоварено
  • Трафик информация

В последния от поредицата почивни дни засилено движение по пътищата, но по-слабо от очакваното, обобщават от Пътна полиция. Повече от половин милион българи се прибират от дългата ваканция. Все пак към момента никъде по пътната мрежа няма образувани тапи и въпреки интензивността на движението по главните пътища, то протича спокойно. За съжаление не мина без жертви и инциденти. Шофьор на цистерна, пълна с газ, загина край Берковица, след като тежката машина се преобърна. Шофьор на лека кола катастрофира между Добринище и Гоце Делчев. Друг пък се обърна в канавка край Хаджидимово, а трети едва не катастрофираха, след като гумата им попадна в голяма дупка. Основният призив към шофьорите е да не предприемат рискови изпреварвания и да спазват необходимата дистанция.

По-слабо от очакваното е движението в страната след поредицата почивни дни, това потвърди и в ефира на Дарик инспектор Стоимен Славев от отдел „Пътна полиция" към СДВР. „Към настоящия час движението е абсолютно нормално. По-слабо е от очакваното, а при всички входно-изходни точки на столицата движението е слабо. Има регулировчици на всички кръстовища, които ако се натовари движението, са готови да помогнат на хората, но за момента движението е по-слабо от очакваното. Имаме информация с Гранична полиция. Готови сме да посрещнем притока от коли, ако има такъв, така че няма проблеми засега. Движението е под нормалното даже. Няма да допуснем задръстване", заяви той.

Голямото пътуване след празниците  натоварено движение но спокойно
netinfo

Традиционно най-натовареният по празниците път бе София - Кулата. Най-трудно колите се придвижваха по обходния път, минаващ през селата. На граничен пункт Кулата опашки нямаше, въпреки интензивния трафик. След шестте почивни дни, повечето шофьори се бяха въоръжили с търпение. Единадесет полицейски патрула имаше по това направлението.

На ГКПП Кулата на българо-гръцката граница работят четири трасета на вход и четири на изход, както и две на вход и две на изход на ГКПП Маказа, каза за Агенция „Фокус" директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция" - Смолян комисар Бойко Божков.

На граничните пунктове с Гърция екипите са подсилени, така че да се осигури оптимален режим на работа и пропускателност на пунктовете, най-вече на ГКПП Кулата и Маказа, които бяха най-натоварени в началото на празниците. Наличният състав е разпределен по максимален брой трасета на вход и е предприета организация за включване на допълнителни служители при необходимост, съобщават от МВР. Движението се предполага, че ще продължи през цялата нощ.

Голямото пътуване след празниците  натоварено движение но спокойно
netinfo

В същото време по магистрала Тракия" движението също бе натоварено. Въпреки ремонта, който се извършва на 67-ия километър, не се стигна до задръстване. Прибирането към София става по една лента от и към Пловдив, тъй като съоръжението при 67-ми километър, който се ремонтира, няма да издържи по-голямо натоварване. В най-натоварените участъци имаше засилено полицейско присъствие, а от 14.00 до 20.00 ч. движението на тирове бе ограничено. Осигурен бе и обходен маршрут. При необходимост превозните средства бяха пренасочвани по осигурения кратък обход на виадукта - от пътен възел "Церово" по път III-8402 - село Церово - временна пътна връзка към АМ "Тракия". Приблизителната дължина на обходния път е около 5 км.

Преминаването на тежкотоварни превозни средства при 67-ми километър от Бургас към София е ограничено от м. г. Те се пренасочват по следния маршрут: Пловдив при пътен възел "Север" при км 126+200 по път II-64 - околовръстен път на Карлово - път I-6 към София. Алтернативно направление за пътуване от Бургас към София е подбалканският път І-6 София - Пирдоп - Карлово - Бургас.

Реорганизация на движението има и по автомагистрала „Хемус" заради ремонтни дейности. По последна информация задръствания няма и там. До сряда от Варна към София по магистралата ще бъдат пуснати по две ленти за движение, а от столицата към морето - една при ремонта на „Бебреш” на 30-тия километър от магистралата.

От 14:00 до 20:00 ч. днес бе ограничено движението на камиони над 12 тона по шест направления в България. Това бяха път I-1- с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16: Ребърково-Своге-София; път I-1 - етапна връзка на лот 1 на АМ "Струма" при п.в. "Дупница север"-ГКПП "Кулата"; път I-5 - Русе-Велико Търново; път I-8 - Пловдив-Харманли; път I-9 - Варна-Бургас; път II-99 - Бургас-Царево.

Ограничението не важеше за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Голямото пътуване след празниците  натоварено движение но спокойно
netinfo

БДЖ пък увеличи с допълнителни вагони съставите на влакове, които пътуваха по основните направления в страната, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Днес с увеличен състав се движеха седем бързи влака със задължителна резервация по направленията София - Бургас („Чайка”), Бургас - София („Чайка”), София - Бургас („Слънчев бряг”), Бургас - София („Слънчев бряг”), Варна - София („Златни пясъци”), София - Горна Оряховица („Янтра”) и Горна Оряховица - София („Янтра”).

Агенция „Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите отново да карат внимателно, със скорост, съобразена с метеорологичните условия, както и да спазват указанията на пътните полицаи.

Голямото пътуване след празниците  натоварено движение но спокойно
netinfo