С палки и ритници бежанец е връщан от границата ни 7 пъти
С палки и ритници бежанец е връщан от границата ни 7 пъти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Екип на Нова телевизия се срещна с едно 18-годишно момче, избягало от войната в Сирия и стигнало до България. Той разказа, че няколко пъти е бил бит от граничните полицаи при опит да влезе в страната ни. За да не бъде разпознат, помоли да не се показва лицето му и да не се споменава името му. Хипотетично ще бъде наречен Мохамед.

Той е на 18 години и е от Сирия, където все още е семейството му. Преди няколко месеца решава, че за него там няма бъдеще.

До границата Мохамед стига заедно със свой приятел с идеята да премине на наша територия и да поиска бежански статут, но това не се случва.

"Опитах няколко пъти да мина границата, но полицаите не ме пуснаха. Два или три пъти ни биха и ни взеха всичко, което имах. Биха ни с палки по краката, бутаха ни да се връщаме назад към Турция и ни взеха всичко, което имахме", разказва Мохамед.

Той и приятелят му останали без телефони, пари и дрехи. Това се повторило няколко пъти. Накрая момчето решава да отиде до граничен пункт, където да се предаде и да поиска убежище. Това също не минава безпрепятствено, но Мохамед предпочита да не разказва подробности, за да не бъде разпознат.

Засега Мохамед иска да остане в България, където има роднини.

Източник: NovaNews.bg