Промени в бюджета,подпомагане на граждани и възстановяване на земи на сесията в Кюстендил
Промени в бюджета,подпомагане на граждани и възстановяване на земи на сесията в Кюстендил / Дарик,архив

Вътрешни компенсирани промени в бюджета на община Кюстендил ще гласува Общинския съвет на предстоящото си заседание днес. Те се налагат, заради структурните промени в общинска администрация, като в тази връзка се прехвърлят средства от едно място на друго, поясни председателят Иван Андонов. Той съобщи, че няколко отдела са обединени в една нова Дирекция "Образование, култура, младежки дейности и спорт, балнеология", с директор Нели Петкова, която бе началник отдел "Образование". В момента отделите от дирекцията не могат да разходват средства.
27 докладни са включени в дневния ред за сесията към момента. Огромната част от тях, 16 касаят мотивирани искания от Общинска служба земеделие за възстановяване на земеделски земи.
Увеличава се интереса към земеделската земя в общината, отчете за пореден път председателят на ОС-Кюстендил Иван Андонов. Той се позова и на дневния ред за предстоящата сесия, в който има 16 мотивирани искания от Общинска служба Земеделие. Те са за различни села- Драговищица, Горановци, Стенско, Скриняно, Багренци, Соволяно, Вратца, Жиленци, Коняво, Берсин.
Това са земи, които не са били потърсени навреме от техните собственици, които сега са доказали по безспорен начин, че са тяхно наследство.
10 молби са постъпили в Общински съвет- Кюстендил за подпомагане на граждани със здравословни или социални проблеми. Те предстои да бъдат разгледани от Комисията по здравеопазване, с председател д- р Лилия Чингарска.
Сумата, с която разполага съвета за тази година е 36 000 лв. Стремежът е на месец да се отпускат до 3 000 лв. Сред подалите молби са и семейството от ромския квартал „Изток", на което се роди дете без уши. С помощ за лечението му се ангажира и зам.- председателят на НС Мая Манолова. Общинските съветници ще разгледат Годишния план за социални дейности, молби на граждани за финансово подпомагане и на църковното настоятелство на черквата в Цървеняно, за отпускане на 207 лв. за издаване на виза, за предстоящи ремонтни дейности.
Община Кюстендил трябва да съфинансира с 10% от общата сума и проекта на клуба по тенис на корт и плуване за ремонт на тенис кортовете на стадион "Осогово". Става дума за малко над 23 000 лв., като проекта се финансира от Министерството на младежта и спорта, на стойност близо 240 000 лв.
Да бъдат ли отпуснати от общинския бюджет 6000 лв. за Международния фолклорен фестивал „Мир на Балканите 2014" ще гласуват общинските съветници в Кюстендил. Концертни изяви са предвидени в Дупница, Сапарева баня и Кюстендил.
„Мир на Балканите" е част от обединените ни усилия за обявяването на София и Югозападния регион за Културна столица на Европа 2019 г.