Строежът на „Южен поток започва през май или юни от Варна
Строежът на „Южен поток започва през май или юни от Варна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Въпреки че Брюксел замрази преговорите с Русия за "Южен поток", а Европейският парламент гласува резолюция за спиране на проекта, строителството на българския участък започва през май или юни във Варна. Това обяви в сряда Игор Елкин, изпълнителен директор на проектната компания "Южен поток България", по време на кръгла маса във Варна на тема "Южен поток - ползите за България и Европа", съобщава www.mediapool.bg.

Дискусията бе организирана от търговско-промишлените палати на България, Сърбия и Унгария, през чиито територии минава оспорваният от ЕС газопровод. Освен че демонстрираха подкрепа на бизнеса за контролирания от "Газпром" проект в момент, когато ЕС обмисля икономически санкции спрямо Русия, участниците в дискусията обсъждаха създаването на Балканска енергийна инициатива, от която вероятно се очаква да лобира пред Брюксел в полза на руските енергийни интереси в региона.

Елкин увери, че сроковете за изпълнението на "Южен поток" се спазват. "Работата с Европейския парламент и Европейската комисия продължава и в момента. Мисля, че политическите доводи не трябва да надделяват над икономическите", каза Елкин, без да конкретизира до какви резултати е довела работата с европейските институции.

От Министерството на икономиката и енергетиката няма потвърждение дали строителството на българския участък ще започне през месец май или юни, както твърди руският представител.

В същото време обаче външният министър Кристиан Вигенин заявява в интервю пред ИТАР-ТАСС, публикувано в сряда, че България ще направи всичко зависещо от нея, за да бъде реализиран "Южен поток".