Вигенин пред ИТАР-ТАСС: България ще направи всичко възможно, за да реализира „Южен поток”
Вигенин пред ИТАР-ТАСС: България ще направи всичко възможно, за да реализира „Южен поток” / снимка: БГНЕС, архив

България ще направи всичко възможно, за да реализира "Южен поток", това каза българският министър на външните работи Кристиан Вигенин в интервю пред ИТАР-ТАСС.

"По този въпрос в България цари единомислие не само между властите, но и между опозицията и управляваща партия", подчерта Вигенин.

За нас „Южен поток" е важен проект, каза още той. По думите му независимо от желанието на България да помогне за стабилизирането на Украйна, малко вероятно е положението там да се успокои скоро, предава БГНЕС.

"България и редица други държави-членки на ЕС не трябва да бъдат заложници на тази нестабилност - политическа, икономическа и финансова", заяви Вигенин. Според него на първо място трябва да са интересите на европейските граждани, включително на българските.

"Вярно е, че в България 100% от газа, който използваме идва от Русия, така че е важно да осигурим и други източници на доставки на газ. Но Южен поток" има и друго предимство - той не променя източника на доставки, но осигурява алтернативен маршрут. Така че ако говорим за енергийна сигурност, за нас е важно руският газ да идва в България, независимо от транзитните страни. От тази гледна точка стойността на този проект за България е много голяма и ще направим всичко възможно, за да го реализираме", подчерта Вигенин.