Б. Чеширков: Статутът, който получават бежанците, не е еднопосочен билет за Европа
Б. Чеширков: Статутът, който получават бежанците, не е еднопосочен билет за Европа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Б. Чеширков: Статутът, който получават бежанците, не е еднопосочен билет за Европа
71941
Б. Чеширков: Статутът, който получават бежанците, не е еднопосочен билет за Европа
  • Б. Чеширков: Статутът, който получават бежанците, не е еднопосочен билет за Европа

Няма напрежение в бежанския лагер в Харманли след инцидента отпреди дни, когато 63-годишният афганистанец Мохамед Каземи се самоуби. Въпреки че разследването продължава, основната версия за смъртта на мъжа е самоубийство. Това коментира в ефира на Дарик Борис Чеширков, говорител на представителството в България на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Организацията е изпратила служител, който да разговаря със семейството на починалия Каземи, социални служители от агенцията за бежанците оказват помощ на близките му.

Нелепият инцидент обаче не е предизвикал напрежение в лагера, увери Чеширков, който отбеляза, че условията в Харманли са вече далеч по-добри - всички бежанци са настанени в отопляеми помещение и получават два пъти дневно топла храна.

По повод решението на Австрия да спре приемането на бежанци с хуманитарен статут от България, ако нямат визи, Чеширков заяви:

„Точно преди великденските празници от Австрия приеха едностранно визов режим за носителите на хуманитарен статут, издаден в България".

„Няколко дни преди това между 14 и 17 април разбираме, че няколкостотин човека с хуманитарен статут са излетели от София до Виена. В четвъртък това вече не беше възможно Последният полет, на борда на който е имало носители на хуманитарен статут, е излетял обедните часове в четвъртък. Около 120 човека имаха желание да се качат на полета, бяха закупили билети за него, но не бяха допуснати до него още на чекинга. Това ескалира в известно напрежение, но от тогава насам вече разбираме, че информацията е разпространена между бежанците, че не може да се пътува с хуманитарен статут без виза", коментира той.

По думите на Борис Чеширков даването на закрила и статут от България не е еднопосочен билет да се напусне страната. Напротив, това е едно уверение, че България е готова да даде възможност на този човек да започне живота си отначало тук, на място.

Хората, които са получили бежански статут, имат право да пътуват в рамките на ЕС за 3 месеца, в 90 дни без необходимостта от виза, допълни той.

„От четвъртък към петък бяха върнати през нощта четирима мъже. Всеки, който бе заминал до четвъртък на обяд, разбираме, че е допуснат на територията на Австрия и никой няма да бъде върнат. Тези, които са заминали, са се върнали обратно по центровете. Имаше няколко семейства, които бяха напуснали временни апартаменти, а някои от семействата са в центрове и търсят възможност да наемат наново жилища", каза още Чеширков.