Спасените златни предмети може да са от Дъбенското съкровище
Спасените златни предмети може да са от Дъбенското съкровище / Дарик радио Пловдив, архив
Спасените златни предмети може да са от Дъбенското съкровище
71775
Спасените златни предмети може да са от Дъбенското съкровище
  • Спасените златни предмети може да са от Дъбенското съкровище

Спасените от ДАНС златни предмети са много сходни, а някои от тях дори са идентични с тези, които преди време открихме в раннобронзовия некропол край карловското село Дъбене. Това заяви за Дарик Пловдив Мартин Христов от Националния исторически музей (НИМ), който бе ръководител на археологическите разкопки преди 10 години. Христов уточни, че на този етап никой не може да каже със сигурност дали златните накити са от същия некропол край Дъбене.

Археологът потвърди, че иманяри често са претърсвали района, където е открито съкровището. По думите му спасените хиляди златни предмети са особено ценни /чуйте от прикачения звуков файл /.

Според местни археолози не са забелязани пресни иманярски изкопи край некропола тези дни.

15 000 детайла и поне три златни огърлици са били заловени при съвместна акция на Министерството на културата и Държавната агенция „Национална сигурност". Това обявиха министърът на културата Петър Стоянович и шефът на ДАНС Владимир Писанчев.

Ценните предмети датират от около 3000 г. пр. Хр., били са намерени от иманяри преди няколко години, но са заловени при съвместната акция преди няколко седмици.