Кърджали и Видин остават най-слабо развитите райони в страната
Кърджали и Видин остават най-слабо развитите райони в страната / Дарик Пловдив

София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас ще бъдат най-бързо развиващите се региони в България до 2020 година. Това показват изследванията на Индъстри Уоч, представени на националната конференция на бизнес лидерите в Пловдив от изпълнителния директор на компанията Георги Стоев.

Според анализите областите с най-бавно развитие в страната ще останат Видин и Кърджали. Оптимистичните прогнози са, че през следващите 5 години ще се разкрият близо 200 хил. работни места предимно от глобално ориентирани чужди компании и тези, работещи в туристическия бранш. Стоев отбеляза още, че от 2008 година до днес българската икономика е загубила над 430 хил.

Върху развитието на индустрията у нас най-тежко влияние оказват постоянното увеличение на цените на електроенергията, отбеляза по време на форума зам.-министърът на икономиката Анна Янева. Янева обяви намерението на министерството да представи в най-скоро време програмата за реиндустриализация на България в периода 2015-2020 г. Тя уточни, че най-сериозният проблем в този процес ще бъде липсата на специализирана работна ръка и акцентира върху спешната необходимост за възстановяване на системата на средното професионално образование, което да подготвя кадри, необходими на бизнеса. Правителството предвижда и 20 млн. лв. за развитие на иновациите.

На националната конференция в Пловдив, организирана от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ), присъстват представители на 100-те най-големи компании в страната и кметове от Южна България. На форума бе подчертана изключителната важност на Пловдив за индустриалното развитие на страната.