Съдебните заседатели се разбунтуваха, заплашиха с протести
Съдебните заседатели се разбунтуваха, заплашиха с протести / снимка: sxc.hu
Съдебните заседатели се разбунтуваха, заплашиха с протести
71511
Съдебните заседатели се разбунтуваха, заплашиха с протести
  • Съдебните заседатели се разбунтуваха, заплашиха с протести

Близо 600 съдебни заседатели от три софийски наказателни колегии ще излязат на протест, ако не бъдат предприети спешни мерки от страна на Министерството на правосъдието за разрешаване на проблемите, свързани с регламентиране на дейността на заседателите, защитата им, по време изпълнението на служебните им задължения и преразглеждане на възнагражденията им, които не са променяни от 1994-а година.

Това заяви председателят на Съвета на съдебните заседатели при Специализирания наказателен съд Румен Бухлев. Председателите на Съвета на заседателите при Софийски градски съд и Софийски районен съд Емилия Николова и Симеон Кръстев са категорични, че ще потърсят съдействие от европейската правна комисия, а като крайна мярка съдебните заседатели предвиждат отказ от поемане на нови дела и участие в съдебни заседания.

Според Емилия Николова от Софийски градски съд последните три наредби от 1994-а, 2008-а и 2011-а, регламентиращи дейността на съдебните заседатели са свързани само с ангажираността на заседателите по време на съдебния процес. По думите й в последната наредба, изготвена преди три години, съществуват абсурдни изисквания: „Около 11-12 от тях регламентират избора и отвода на съдебните заседатели. Два от тях регламентират възнаграждението и с останалите членове се регламентира дейността на съдебните заседатели. В тази наредба е записано едно-единствено задължение на съдебните заседатели - да се явяват на съдебни заседания в прилично облекло. Това считаме като несериозно отношение към института на съдебния заседател".

Николова допълни, че размерът на възнагражденията не е променян от 1994-а година, като с промените в последната наредба от 2011-а година е въведено почасово заплащане. Към този момент възнаграждението на съдебен заседател за един час в Софийски градски съд възлиза на 6,64 лв., в Софийски районен съд е 5,35 лв., а в Специализирания наказателен съд - 6,63 лв.

„Получаваме възнаграждение за действително отработените часове от началото до края на съдебното заседание. Често се случва съдебните заседатели да чакат с часове да започне заседанието, в резултат на което получават възнаграждение от 6 лева", обясни Емилия Николова.

Председателите на съветите на заседателите от трите софийски наказателни колегии дават няколко дни на правосъдния министър Зинаида Златанова да започне процедура по изготвяне на действаща наредба за дейността на съдебните заседатели.