Путин е готов да нападне Украйна, заяви украински представител
Путин е готов да нападне Украйна, заяви украински представител / снимка: БГНЕС, архив

Руските части са готови всеки момент да нападнат Украйна, предупреди секретарят на украинския съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий, предава АФП.

Целта на Путин не е Крим, а цяла Украйна. Военни части са струпани на границата, готови да атакуват всеки момент, предупреди Парубий хилядите демонстранти, събрали се в центъра на Киев.

Русия от своя страна заяви, че спазва международните споразумения, които ограничават броя на военнослужещите по границата й с Украйна. Това заяви зам.-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов, цитиран от Reuters.

„Руското министерство на отбраната спазва всички международни споразумения, ограничаващи броя на военнослужещите на граничните райони с Украйна", каза Антонов пред руски медии.

Междувременно руски войници щурмуваха поредната украинска база в Крим. С изстрели във въздуха и шумови гранати беше превзета базата Белбек на военновъздушните сили близо до Севастопол, предава БГНЕС.

В 189 военни подразделения и учреждения на въоръжените сили на Украйна, дислоцирани на територията на Крим, се веят руски знамена, съобщиха за ИТАР-ТАСС от министерството на отбраната на Русия. В тези гарнизони в тържествена обстановка бе издигнато руското знаме и бе изпълнен руският химн, каза представител на ведомството, предава агенция Фокус.

На фона на затягането на руския контрол върху полуострова, украинските бойни кораби в кримското езеро Донузлав се готвят за щурм. Те са блокирани от руски плавателни съдове, които провеждат маневри, очевидно в подготовка за атака. Засега екипажите са лоялни на Киев и отказват да се предадат. Вчера блокираните в Донузлав украински кораби се опитаха да прекратят блокадата и да напуснат езерото, но неуспешно.