Токът може да поскъпне, ако ЕРП-тата докажат по-големи разходи
Токът може да поскъпне, ако ЕРП-тата докажат по-големи разходи / снимка: БГНЕС
Токът може да поскъпне, ако ЕРП-тата докажат по-големи разходи
71129
Токът може да поскъпне, ако ЕРП-тата докажат по-големи разходи
  • Токът може да поскъпне, ако ЕРП-тата докажат по-големи разходи

Възможно е да има увеличение на цената на тока, ако електроразпределителните дружества докажат по-големи разходи. Това стана ясно от обяснението на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев. Той бе категоричен, че ако разходите бъдат признати, това може да рефлектира върху цената на електроенерегията, но поясни, че отчетите се гледат в цялост и все още е твърде рано да се правят прогнози.

Според комисията, дружествата дължат 318 млн. лева общо на НЕК и трябва да ги платят до 18 март. Самите дружества обаче твърдят точно обратно, че именно НЕК им дължи пари за зелена енергия и затова са започнали „прихващане" на суми. Въпреки това и от ЕВН, и от ЧЕЗ изпратиха суми към НЕК. Пред Дарик от Националната електрическа компания отрекоха да имат задължения към дружествата.

Общият принцип по веригата е, че Националната електрическа компания е задължена да изкупува произведената зелена енергия, като част от мощностите са именно на компаниите, доставящи ток до домовете ни. В същото време тези компании купуват електроенергия от НЕК. В края на седмицата им бе поставен ултиматум за изплащане на всичките задължения към държавната компания, защото в противен случай ги горзи отнемане на лиценз и сезиране на прокуратурата. В същото време от ЕВН бяха категорични, че не само нямат задължения към НЕК, но и имат несъбрани вземания. Ръководителят на компанията Йорг Золфелнер обаче съобщи, че като жест на добра воля от ЕВН са дали на НЕК 32 млн. лева, което е осигуряване на „краткосрочна ликвидност".

"НЕК ни дължи 248 млн. лв. Ние прихванахме миналата година от април до юни 104 милиона и остават още 144 млн. лева, които НЕК ни дължи", обясни Золфелнер. Запитан на какво основание от компанията дават на НЕК 32 млн. лв., шефът на енергото за Югоизточна България обясни: "Очевидно е, че НЕК има нужда от краткосрочна ликвидност".

Председателят на енергийния регулатор Боян Боев обясни, че "разходите, които ЕРП-тата прихващат незаконосъобразно, са защото така са решили". Разходите - каквито и да са и колкото и да са, трябва да се представят пред енергийния регулатор. След като дружествата ги предявят, комисията следва да ги анализира и ако те наистина са отчетени и са в същия размер, да види дали и как ще рефлектират върху крайната цена, обясни шефът на държавния контролен орган.

Още преди да бъдат предявени държавните претенции, дружествата поискаха увеличение на цената на тока, защото по думите на шефа на EВН "чрез дъмпингови цени не можеш да решаваш проблемите на един сектор".

Подобна е и позицията на ЧЕЗ, изпратена до медиите, като от дружеството също настояват за промяна на методиката за ценообразуването. Още вчера „Енерго-про" представиха подобно становище.

Две от компаниите вече са глобени с по един млн. лева, за третата предстои налагането на глобата. Очаква се в сряда да стане ясно колко пари са преведени към сметките на НЕК и дали ще има основание за започване на процедури по отнемане на лицензите.