Киев призова света да не признава Република Крим
Киев призова света да не признава Република Крим / снимка: БГНЕС, архив

Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не признава Република Крим, предаде УНН.

„Независимостта на Крим беше провъзгласена от нелегитимен орган на властта в резултат на противоконституционен референдум, проведен с груби нарушения на общоевропейските норми и стандарти за подобно гласуване. Министерството на външните работи на Украйна се обръща към членовете на международната общност с настоятелна молба да се въздържат от международно признаване на „Република Крим”, гласи обръщение на министерството в Киев, предаде „Фокус”.

Обявяването на независимостта на Крим е следствие от упражнената върху Украйна сила и заплаха за употреба на сила от Русия, допълват от институцията.

Върховният съвет на Крим официално обяви независимост от Украйна и поиска присъединяване към Руската федерация. Това стана след референдум, проведен на 16 март, на който близо 97% от жителите на Крим гласуваха за отделяне от Украйна.

Правителството в Киев заяви, че няма да признае резултатите. САЩ и ЕС съобщиха, че референдумът е незаконен и обещаха да наложат санкции на Москва. Европейският съюз и САЩ наложиха санкции на висши руски и украински представители, отговорни за референдума в отцепилия се Крим.