Изключиха Първанов и компания от БСП
Изключиха Първанов и компания от БСП / снимка: БГНЕС, архив
Изключиха Първанов и компания от БСП
70874
Изключиха Първанов и компания от БСП
  • Изключиха Първанов и компания от БСП

Президентът Георги Първанов, Румен Петков и още осем членове на БСП бяха изключени от партията. Решението взе Националният съвет на столетницата по предложения на ръководството на социалистите.

В подкрепа на изключването им гласуваха 85 души, трима бяха против, а двама се въздържаха.

Деветима са изключени заради заставането им зад проекта АБВ и отделна листа за евровота, а Георги Близнашки - заради системно нарушаване на Устава и рушене на имиджа на партията.

Георги Първанов, бившите министри Румен Петков и Евгений Желев, кметът на Перник Росица Янакиева и останалите петима привърженици на АБВ са изключени заради „системно нарушаване на уставните норми, изразяващо се в активна дейност в подкрепа на друга листа, нарушаване на единството и единодействието в партията и неизпълнението на колективно взетите решения".

След като преди месец пленумът свали политическото доверие от тях, днес Янаки Стоилов обясни, че това е заключителният процес: „Както в други области, без да правя пряк паралел, след настъпване на прекратяването на фактическото съжителство, настъпва и констатирането на прекратяването на отношенията".

На пресконференция в Перник Георги Първанов беше лаконичен по темата и коментира единствено, че като лидер на столетницата никога не е прибягвал до подобни методи.

На пленума освен привържениците на АБВ сред изключените попадна и Георги Близнашки. Той беше депутат от Коалиция за България, но сега е част от Инициативния комитет, който събира подписи за референдум с въпросите на ГЕРБ и президента за промени в изборната система.

В решението на пленума е записано още градските и общински съвети на БСП да изключат всички, които подкрепят или участват в други листи и системно нарушават уставните норми.