БСП сне политическото си доверие от Първанов, Петков и подкрепящите АБВ
БСП сне политическото си доверие от Първанов, Петков и подкрепящите АБВ / снимка: БГНЕС
БСП свали политическото си доверие от Първанов, Петков и подкрепящите АБВ
69955
БСП свали политическото си доверие от Първанов, Петков и подкрепящите АБВ
  • БСП свали политическото си доверие от Първанов, Петков и подкрепящите АБВ

Националният съвет на БСП реши да снеме политическото си доверие от всички членове на партията, свързани с АБВ. Това стана ясно след края на пленума на ръководството, продължил три часа при закрити врати.

В решението на Националния съвет е записано, че Георги Първанов и Румен Петков, както и още 11 социалисти, няма да имат право да заемат партийни длъжности и да са в ръководни органи на партията за срок от една година.

Решението за санкцията е взето с мнозинство. 125 членове на пленума са гласували „за", трима - против, а едва двама са се въздържали. Така на практика Георги Първанов и Румен Петков няма да бъдат вече членове на Националния съвет на столетницата.

Санкцията да нямат право за срок от една година да заемат партийни длъжности и да членуват в ръководни органи на партията важи още за: Анатоли Младенов, Бойка Арабаджиева, Владимир Калчев, Дилян Енкин, Евгени Желев, Емил Константинов, Крум Милетиев, Людмил Веселинов, Росица Янакиева, Светлин Николов, Трифон Митев.

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че решението не е било лесно, но добрите намерения се разминавали с реалността, защото нямало съмнение, че АБВ прераства в млада партия. Той за пореден път подчерта, че с действието си АБВ помага на основния политически опонент - ГЕРБ.

„Няма да постигнат очаквания резултат, но пречат на нас. Неслучайно Борисов толкова се радва на АБВ", коментира още Станишев. Той припомни, че през 2007 година БСП се е явила на евроизборите с три листи и е разпиляла близо 60 000 гласа. ГЕРБ ги били тогава само с 5000 гласа.

Лидерът на БСП отново заяви, че не вижда непреодолими различия с хората, стоящи зад новата формация и затова, според него, целта била различна.

Станишев каза още, че в Националния съвет са се чули различни мнения, сред които, че има основания Първанов, Петков и компания да бъдат изключени, но по думите му пленумът не е наказателен отряд.

Единствено кметът на Перник Росица Янакиева се появи на пленума и е коментирала пред социалистите решението си да подкрепи АБВ, но не пожела да заяви позицията си пред журналистите.

 

 

БСП сне политическото си доверие от Първанов Петков и подкрепящите АБВ
netinfo