Откъде идва изразът Да ти се разтреперят мартинките?
Откъде идва изразът Да ти се разтреперят мартинките? / © archive.dariknews

Откъде идва изразът "Да ти се разтреперят мартинките"? Възникват и куп съпътстващи въпроси: кой е Мартин, собственикът на въпросните треперещи неща; толкова ли е бил бъзлив, че въпросните мартинки са станали толкова известни; къде точно се намират тези лесно разтреперващи се атрибути и така нататък.

Мартинки звучи като някаква телесна част, нещо висящо, което като те дострашее, започва да трепери. Обаче трябва да ви разочароваме, че мартинките не са анатомични подробности и дори най-страхливите от нас нямат мартинки по себе си. Същото важи и за най-смелите. Мартинките са нещо друго и да, правилно, те са свързани с Мартин.

Така стигаме до въпроса кой е Мартин - собственикът на въпросните треперещи неща? Вижте, той не е собственик, той е по-скоро откривател и държи правата им. И не е Мартин, а Мартини - Фридрих фон Мартини, швейцарски инженер. Усещате ли накъде отиваме?

Мартини, заедно с Хенри Пийбоди и Аликзандър Хенри разработват революционния модел MK, което е пушка. Това е пушката, която е на въоръжение близо 20 години в британската армия. Какво му е революционното на това пушкало? Ами стреля с пълнители метални куршуми, не засича, лесно се зарежда. Ето как британските войници в Близкия Изток, Индия, Африка, изобщо из цялата империя са въоръжени с пушки Мартини-Хенри (Martini-Henry). По правилно е да им се казва - Мартини- Хенри- Хенри, защото двама Хенриевци за замесени, но става малко глупаво -  Мартини-Хенри- Хенри.

Османската империя прави военна реформа през 70-те години на XIX век и решава да се въоръжи с такива пушки. Мартини-Хенри обаче е скъпа, а и се произвежда само за британската армия. Така че на турците се продава Мартини-Пийбоди, което е един подобен вариант на пушката на Пийбоди, с която са били въоръжени преди това. Пушката на Пийбоди има много характерен ударник, виждали сте го по старите фотографии. Пушката е M 1874 става официално оръжие в турската армия. Между другото произвежда се в Америка, макар че патентът е английски. Но това е подробност. По народному, пушките не се наричат с пълните си имена, а с умалителни - берданка, малихерка и, разбира се, мартинка. Мартинката е може би най-доброто оръжие на Балканите.

Сега разбирате, че да ти се разтреперят мартинките значи така да се уплашиш, че да ти трепери пушката, да не можеш да се прицелиш. Хем да си въоръжен, хем да те е шубе. Изразът става особено популярен по време на Руско-турската война, но се използвал още от времето на въстанията ни, а и след Освобождението продължава да е актуален в Тракия и Македония. Насочен е срещу турците, на тях им треперят мартинките, защото те са въоръжени с тези пушки.

Така че мартинката не е анатомична част, а пушка, Мартин е Мартини и всичко опира до балканска подигравка.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук