Деца от различни етноси пяха и танцуваха заедно
Деца от различни етноси пяха и танцуваха заедно / снимка: Община Горна Оряховица

Деца от български, турски и ромски етноси пяха и танцуваха заедно на сцената в Зала №1 на Община Горна Оряховица. Така малчуганите изнесоха своеобразен урок по толерантност в деня на отворени врати по проект „Танцуваме, играем и учим заедно". Той се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Водеща организация по проекта е Община Горна Оряховица. Целта на разработката е да се подпомогне равният достъп до образование и процесът на интеграция на децата и учениците от етническите малцинства на територията на Общината. Партньори по проекта са СДГ „Детски свят" и ОУ „Св. Паисий Хилендарски" в Горна Оряховица, ОУ „Отец Паисий"-с. Писарево и ЦДГ „Асен Разцветников"-с. Драганово. Това е най-големият проект по отношение на дейностите и на това, че в него са включени 148 деца от различни етноси-роми, турци, българи на възраст от 4 до 14 години, както и 30 учители и 67 родители. Стойността на проекта е 157 240 лв., а продължителността му е 12 месеца.

В рамките на проекта са оборудвани мултимедийна зала в СДГ „Детски свят", компютърен кабинет в ОУ „Св. Паисий Хилендарски", инсталирана е интерактивна дъска в ОУ „Отец Паисий" и музикална уредба с усилвател в ЦДГ „Асен Разцветников". Проведени са здравни беседи в общността, с участието на медицински специалисти за превенция на ранните бракове, като една от основните причини за отпадане от училище. За да се създадат добри взаимоотношения с учителите и образователните институции, и за да бъде разяснена необходимостта от ранно постъпване в детско заведение работят 5 ромски медиатори. Проведени са и тренинги с родители, които възпрепятстват децата си от редовно посещение на учебни занятия. В двете детски градини и двете училища са създадени общо 13 клуба, а 30 учители преминаха обучителни курсове за работа в мултикултурна среда. В рамките на проекта са проведени и дни на отворените врати на територията на всеки от партньорите.

"Усмивките, които виждам днес на лицата ви са доказателство, че проектът е успешен. Няма да спрем до тук, Общината ще продължи да работи заедно с вас", обърна се към децата кметът инж. Добромир Добрев. Заедно с градоначалника, гости на концерта бяха заместник-кметът Йорданка Кушева, директорът на дирекция "Хуманитарни дейности и международни връзки" Милена Николова, представители на общинска администрация. Поздрав към присъстващите деца, родители, учители и гости на концерта в Зала №1 отправи и ръководителят на проекта Криси Аврамова, която е и директор на ОУ „Св. Паисий Хилендарски".

Изявата на децата е само малка част от големия концерт, който те подготвят за 20 март. Той ще премине под мотото „Протегни ръце на етническата толерантност". В края на концерта децата подариха на Община Горна Оряховица талисман на толерантността.