Новите кули на крепостната стена в Хисърлъка ще се виждат осветени от Конявската планина
Новите кули на крепостната стена в Хисърлъка ще се виждат осветени от Конявската планина / Арх. Фърков

Построена през IV век крепостната стена в лесопарк "Хисарлъка" предстои да бъде възстановена, след като правителството ще отпусне около 6 млн.лв. Проектът на възстановяването е на арх. Юлий Фърков и екипа му. Предвижда се възстановяване на цялата крепостна стена, както и три бойни кули. Освен това ще бъде изградена част от епископска базилика, която ще бъде оформена като сцена, а от едната й страна ще бъдат създадени места за сядане, което ще я превърне в подобие на амфитеатър, където ще могат да се правят представления, концерти и чествания. Крепостната стена огражда територия 2, 9 хектара.

"Едната кула ще се вижда осветена от квартал Герена, а друга от кулите ще се вижда от площад "Велбъжд". Освен това идеята е в самите кули да бъдат разположени исторически експозиции. Ще има отвън и отвътре на крепостната стена осветени посетителски пътеки. Амфитеатърът ще бъде на завоя при беседката, при Стара вила. Там в момента може да се забележи в момента една пластика от ранно християнската базилика. Предстои отваряне на това пространство, защото тя е затрупана. Малко ще се повдигне свещения олтар. Ще бъдат поставени и три пилона с по 6 метрови знамена на България, ЕС и община Кюстендил", заяви арх. Фърков.

През 106 година градът в подножието на крепостта е обявен за областен център, като е бил на територия 30 хектара. Той е обслужвал административно територия до Дойран, Разлог, Самоков, Владая, Враня, Щип.