Увеличават се кражбите на фирми
Увеличават се кражбите на фирми / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Увеличават се кражбите на фирми
70448
Увеличават се кражбите на фирми
  • Увеличават се кражбите на фирми

Увеличават се кражбите на фирми, предупредиха от нотариалната камара. Прехвърлянето на собственост става с фалшиви документи. Нотариусите предложиха сделките да бъдат вписвани в тяхната информационна система, за да се противодейства на измамите.

Вписването на сделките в системата ще дава възможност да се предоставя информация в реално време за прехвърлянето на дружествени дялове. Ще може да се проверява и истинността на договорите. Фирмите се крадат най-често чрез схема за изпращане на фалшив електронен подпис на нотариуса. Длъжностните лица в търговския регистър не предполагат за неистинността на договорите и подписа на новия управител, обясни нотариус Светлин Микушински.

"Благодарение на електронния подпис, с който се изпращат документите и което е позволено от закона за търговския регистър, едно лице, което дори може да не е в страната, подава документи, като се представя сканирано копие и длъжностното лице по регистрация в Търговския регистър не може да предположи, а и няма по никакъв начин презумцията, че той може да е фалшив", каза той.

Председателят на Съвета на нотариусите Красимир Катранджиев каза, че в момента силите на престъпността са насочени именно към кражбите на фирми заради трудната доказуемост и възможността за пробиви в нормативната уредба.

Нотариусите напомниха, че проблемът с кражбата на имоти е бил решен именно след като в тяхната информационна система са започнали да бъдат вписвани завещанията и пълномощните за разпореждане с имущество.

Проблемът с кражбата на фирми може да бъде решен по идентичен начин при вписване в системата на договорите за прехвърляне на дружества. Така нотариусите ще могат да потвърждават дали действително са изповядвали сделката или става дума за измама.

За целта обаче са нужни законодателни промени, които камарата щяла да инициира след като потърси съдействие от Народното събрание и Министерството на правосъдието.