362 000 лв. дава Община Велико Търново за спорт през 2014 г.
362 000 лв. дава Община Велико Търново за спорт през 2014 г. / sxc.hu.jpg, архив

362 000 лева е общата субсидия, която ще получи великотърновският спорт от Общинския бюджет през тази година. Най- много средства 155 000 лв ще влязат директно в сметките на клубовете, за стимулиране на спортните им постижения през 2013 г. Парите ще бъдат разпределени по новата наредба, приета преди година от Местния парламент. С нея всички клубове бяха категоризирани, като бонуси за това са картотекираните състезатели по възрастови групи, спечелените медали от шампионатите, наличието на национали и т.н. Точките се умножават и според броя на различните възрастови групи, които са обхванати в дадения клуб. Въведен бе и коефициент за конкурентност при индивидуалните и отборните спортове, който зависи от броя съперници, с които се състезават.

Спортните организации отново получават като допълнителен бонус, безплатни начални, периодични и предсъстезателни прегледи, като за целта на Спортния диспансер ще бъдат преведени 75 бона.

В общата субсидия са заделени 43 800 лева за футболния “Етър В. Търново”, като впоследствие сумата може да претърпи корекции в посока нагоре. За да се осигурят средствата за футбола финансовият стимул за масов спорт е намален от 35 000 лева на 10 000 лв, а за домакинства на първенства от държавен и международен ранг са отделени 20 бона, вместо 38 800 лв.

35 000 лева получава ученическият спорт, за Спортист на годината и за хора със специални нужди отново са предвидени по 5000 лв.

За първи път малките населени места, в които има изградени детски центрове ще бъдат субсидирани с по 500 лева. Парите са за Арбанаси, Балван, Беляковец, Къпиново, Леденик, Миндя, М. Чифлик, Пчелище, Присово, Шереметя и Хотница и ще позволят на кметовете и наместниците да закупят спортни пособия за центровете.

Други пет населени места- Дебелец, Килифарево, Ресен, Самоводене и Шемшево, получават по 1200 лева за футболните си клубове. Същата сума е заделена и за Женския футболен клуб “Болярки”.

Предстои разпределението на средствата да бъде гласувано на извънредна сесия на Общинския съвет на 12 февруари от 9 часа, като част от Бюджет 2014. Възможно е по предложение на местните парламентаристи да настъпят промени.