Орешарски: Догодина ще излезем от политическата нестабилност
Орешарски: Догодина ще излезем от политическата нестабилност / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Орешарски: Догодина ще излезем от политическата нестабилност
69131
Орешарски: Догодина ще излезем от политическата нестабилност
  • Орешарски: Догодина ще излезем от политическата нестабилност

„Следващата година ще излезем от политическата нестабилност".

Това заяви в „Годината" на Дарик премиерът Пламен Орешарски.

По думите му догодина ще има позитивни резултати от работата на кабинета. „Хората ще оценят резултатите, оставете ни нас", допълни Орешарски. Той за пореден път се обърна към протестиращите с думите: „Аз уважавам протестите, когато са формулирани искания. Самото отрицание заради отрицанието буди недоумение!".

По думите на премиера има страни в ЕС, в които правителствата имат по-ниска обществена подкрепа, отколкото кабинетът „Орешарски".

Министър-председателят допълни, че има по-сериозни въпроси, които могат да бъдат зададени.

„По-сериозните въпроси са свързани за начина на управление през последните четири години и за някои от тези хора, които сега морализаторстват, когато се провалиха във всички аспекти", смята премиерът.

Той за пореден път потвърди, че ще изпълнява програмата на правителството, докато може, тъй като е номиниран от парламента. Според Орешарски, европейските избори догодина ще са измерител на структурата на обществените нагласи.

Оценката на кабинета и предстоящия евровот

Според Пламен Орешарски, през първите шест месеца на управлението кабинетът се е справил много добре. Не е важно отделни играчи дали се справят по-добре или зле, важно е отборът да играе добре, коментира Орешарски. Той отказа да отличи „голмайстора" на отбора, тъй като, за да се стигне до попадение, е важна играта „от вратаря до централния нападател".

Премиерът отказа да посочи дали има министри, от които е очаквал по-добра работа, но подчерта, че ще има подкрепа за проблемните сфери.

Има ситуации, при които правителствата губят подкрепа, но това не означава, че всеки път трябва да се правят избори, каза още премиерът. Така той отговори на въпроса дали трябва да има предсрочни избори, ако на европейските избори двете партии, които подкрепят кабинета му, не спечелят достатъчно подкрепа. Според Орешарски, „това е преди всичко партиен въпрос".

Социалните разходи и протестите

Усилването на социалните програми бе заявено още в предизборната кампания и няма пряка връзка с протестите. Това е икономическата философия на кабинета, коментира премиерът Пламен Орешарски.

По думите му, с намаляването на цената на тока от 1 януари ще се стимулира потреблението. Орешарски е убеден, че с драстичния спад на нощната тарифа за бита с десет на сто, ще може да се увеличат постъпленията в НЕК. Заемът на енергийното дружество е планиран близо година и цели рефинансиране на стари дългове.

По отношение на пенсионната възраст, Орешарски заяви, че ще има яснота втората половина на следващата година. Той подкрепи временното замразяване на възрастта за пенсиониране, докато се направят всички разчети и се постигне обществено съгласие по модела, който ще бъде одобрен. Ранното пенсиониране ще създаде проблеми в пенсионната система в средносрочен и дългосрочен план, каза още Орешарски, като подчерта, че подобен проблем съществува и в много европейски страни.

По пътя към еврозоната и намалените перспективи

България не трябва да бърза с еврозоната, категоричен е Пламен Орешарски. По думите му, страната ни формално отговаря на критериите за членство дори по-добре от голяма част от държавите - членки. Важно е обаче да отговорим на неформалния критерий за сближаване, за да не бъде голям шокът, каза още Орешарски.

Според премиера, намаляването на перспективите пред страната ни от Стандард енд Пуърс е съвсем незначително на фона на намаления кредитен рейтинг на целия Европейски съюз. Освен това оценката на рейтинговата агенция е върху периода 2010 - 2012 г., върху който настоящото правителство няма влияние.

Бежанската вълна

Проблемът с бежанците не беше подценен от кабинета, но в първите седмици ни изненада, призна Пламен Орешарски. По думите му може би началните решения не са били най-добрите възможни.

Дебатът „кой на кого помага за имигрантската вълна не е толкова лесен", коментира Орешарски и допълни, че много от бежанците предпочитат да се интегрират в северните общества.

Според премиера, ЕС трябва солидарно да подпомага страните, които поемат бежанската вълна.

Украйна и олимпиадата в Сочи

Ние вярваме в европейската перспектива на Украйна, категоричен бе Пламен Орешарски. Той допълни, че пред властите в страна стои въпросът „не дали, а кога" ще се продължи пътят на страната към Европа.

Премиерът отклони въпроса дали ще посети олимпиадата в Сочи, но бе категоричен, че не харесва „бойкоти" като демонстрация на определена позиция.

Цялото интервю с Пламен Орешарски можете да прочетете ТУК

Разговора с него можете да чуете в radio.dariknews.bg