Портних пред Дарик: Резултатите ще стават все по-видими
Портних пред Дарик: Резултатите ще стават все по-видими / Дарик Варна, архив

В общинската администрация предстоят още промени. Те ще продължат до момента, в който тя наистина започне да работи в услуга на гражданите. Това заяви кметът Иван Портних в предаването на Дарик „Зала Пленарна". „Нищо че са зимни месеци, опитваме са да държим прозорците отворени", метафорично описа градоначалникът продължаващото "проветряване" в администрацията.

Според Портних има сериозна спекулация по отношение броя на неговите заместници, тъй като техният брой в момента е същият като при предходната кметска администрация. „Не е важно колко ще са на брой, а каква работа вършат. В екипа има наистина мотивирани хора. Трябва малко време, за да се види резултатът от тяхната работа", категоричен бе кметът. Той уточни, че заплатата на един заместник-кмет е по-малка от тази на шеф на общинска дирекция.

За разлика от администрацията на предишния кмет, сегашната има сериозна готовност за всички проекти, смята Иван Портних след почти 6 месеца начело на града. „При предишната администрация бяхме на опашката. Сега ще сме първите, които кандидатстват за европейско финансиране. Това ще даде резултат за привличането на много повече европейски средства. Това ще донесе качествената промяна за града, тъй като възможностите на общинския бюджет са много по-малки от тези, които еврофондовете осигуряват", отбеляза той.

Черният „Мерцедес" S-класа, който предшественикът на Портних купи, ще бъде предоставен за ползване на общинската фирма „Обреди". Луксозната лимузина с 5-те единици в регистрационния номер ще служи за радостни дейности, като ще бъде отдавана под наем, разкри Иван Портних, който откакто стана кмет, предпочита да се вози на 7-годишно бледозелено "Пежо" 607.

Градоначалникът коментира и ситуацията със спряното от съда предварително изпълнение на двете му заповеди за ограничаване на колите в Морската градина. „Както и да приключи съдебната сага, имаме два акта, които ще си останат меродавни. Тук въпросът е да успеем на база на категоричната и решителна крачка, която направихме, просто да създадем ред. Яростна е съпротивата срещу реда. Опитват се да го саботират с процедурни хватки и всякакви други трикове", изтъкна кметът. „Доволните от моето управление ще са тези, които виждат резултатите, а те във времето ще стават все по-видими. Недоволните ще са тези, които до момента всъщност са живели с привилегията да неспазват правилата. Именно тази привилегия е осигурявала качеството им на живот и статута им. Ясно е, че такава съпротива ще има, но такива хора ще изпитват все повече дискомфорт", изрази убеденост варненският кмет.

Във връзка със задочния спор, възникнал между него и областния управител около заповедите за ограничаване на автомобилното движение в Приморски парк, Портних отново припомни, че като директор на общинската правна дирекция сегашният губернатор Иван Великов е подписвал същите заповеди, със същия текст. „Може би обстоятелствата при него сега са различни", отбеляза кметът.

Делото за клевета срещу него, което бившият областен лидер на ГЕРБ Павел Димитров заведе, е отместване на фокуса от реалните събития, смята Портних. Според него институциите трябва да бъдат оставени да си свършат работата.

Отлюспването от ГЕРБ не е процес, на който би следвало да се отдава голямо значение, според Портних, който е и областен лидер на партията. По думите му сегашният Общински съвет е силно сегментиран. Като кмет той изрази надежда, че във взаимодействието на съветниците с администрацията ще надделява разумът и важните за града проекти няма да имат спънки.

Попитан за бъдещето на „Максуда", градоначалникът заяви, че в близките години нещата там ще се развият в положителна посока и ще бъде намерено адекватно решение. „Това е лицето на Варна към езерото и градска зона, която има огромен потенциал. Всяка една крачка там трябва да бъде добре премерена, мотивирана и аргументирана", добави той.

За решаването както на малки, така и на по-големи проблеми, помагали контактите на кмета с варненци в социалните мрежи. „Това е добър източник за теми за дневния ред, по който работим, и го използвам регулярно. Хората казват къде са им проблемите, и когато те го напишат, това означава, че това наистина е наболял проблем и трябва да му се намери решение".

Кметът коментира и изборите за нов варненски митрополит. Като редови християнин той изрази удовлетворение, че изборът ще бъде между двама души, които са добре приети от християнската общност.

„Грамада" на Иван Вазов стои на бюрото ми и ми напомня за гражданската енергия, която видяхме тук през миналата зима", сподели още Иван Портних. Той изрази надежда, че 2014 година ще бъде по-спокойна и резултатна за града. Според него следващата година ще премине под знака на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

„Видя се коя е морската културна столица, така че убеден съм ще постигнем успех в тази борба", категоричен бе кметът. По думите му тази кандидатура е важна както за самочувствието на варненци, така и за икономиката на града.